Opinie

Evita in broek

Prinses Máxima en haar dochter Amalia op de fiets. Beeld ANP/Robin Utrecht

Boze tongen beweren dat het terugtreden van Beatrix maandag op de televisie 'Noord-Koreaanse' allures aannam. Kijk, ik ben als stukjesschrijver niet vies van een beetje chargeren, maar er zijn nuances. Tv-programma's in Pyongyang worden gemaakt door uitgehongerde journalisten die wel weten dat ze bij de geringste kritiek op het regime de komende dertig jaar in werkkampen zullen verdwijnen.

In Hilversum zijn heel veel omroepbazen en presentatoren volgevreten; ze sukkelen een heel leven boven de balkenendenorm en zullen geen majesteitsschennis plegen als ze met die schennis het risico lopen één periodiek te missen. Waarom dan zoveel serviliteit, onderdanig gedrag en gebrek aan kritische zin in de beschouwingen?

Geen idee. Trouwens niet alleen tv-journalisten zijn lui en gedroegen zich als lakeien in goudkleurige livrei. Direct na de afscheidsspeech van Beatrix zag ik een collega-columnist van een avondkrant in de NOS-studio verschijnen. Die man die doorgaans niets anders doet dan zijn confraters de les lezen, was als door paniek bevangen. Na elke uitgesproken banaliteit en elk vleiend zinnetje over de terugtredende koningin moest hij zijn mond met veel water spoelen.

De volgende dag las ik het stukje van een andere collega-columnist in een gerenommeerde ochtendkrant. Ik onthield alleen zijn laatste zin: 'Leve de koning'. Verwacht dan niet van mij een zure terugblik op die 33 koninginnejaren en zoek dit keer iemand anders om het feestje te verpesten. Het verleden kan nu gaan rusten.

Wat de toekomst betreft vind ik juist dat de troonswisseling aanleiding moet zijn voor een nieuwe discussie over de monarchie. Ik heb de stellige overtuiging dat deze in zijn prehistorische vorm de eeuw niet zal overleven. Erger: ik vermoed dat het koningschap van Alexander de monarchie fataal zal worden. Net als historicus Hermann von der Dunk, gisteren in de Volkskrant, geloof ik dat Alex te zwak, te onzeker en te koppig is om dit loodzware ambt te vervullen. Zijn koningschap zal van incident naar incident hobbelen en daar kan geen Máxima iets aan veranderen.

Het eerste incident werd gisteren al door de NOS-camera geregistreerd. Gevraagd om een reactie zei Máxima dat ze het een enorme eer vond om Beatrix op te volgen. Omdat er zoveel verschillende versies waren van die (gecorrigeerde) woorden ben ik zelf aan nauwkeurig transcriptiewerk begonnen. Máxima: 'Het zal enorme eer om mijn schoonmoeder te kunnen volgen, natuurlijk. Het wacht ons heel veel, maar hele leuke, en nou voldoende werk.' Het Nederlands van Máxima is, na een verblijf van meer dan tien jaar, al angstaanjagend. Maar inhoudelijk weet je hoe de verhoudingen zijn bij het koningspaar.

Zij gaat Beatrix opvolgen, vindt ze, en het leuke werk wacht op haar ijzeren vuist. De broekdragende Máxima zal zwakke Alex helemaal overklassen en ze zal de komende premiers vreselijke hoofdpijn bezorgen. Vamos muchachos! Dit kolkende Latijnse bloed zal de nieuwe Evita naar de kroon stijgen en in haar jongste woorden ligt al de essentie van een coup besloten: don't cry for me, Hollanda!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden