Everestdroom werd klimmer Arnold fataal

Hoogteziekte Afgelopen weekend stierven twee man op Mount Everest; onder hen de eerste Nederlandse dode ooit.

VAN ONZE VERSLAGGEVER

De 35-jarige ervaren klimmer Eric Arnold overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag, vermoedelijk in zijn slaap. Kort daarvoor had hij de hoogste top ter wereld, op ruim 8800 meter, bereikt. Volgens de Nepalese reisorganisatie Seven Summit Treks was hij op het moment van overlijden ruim 500 meter afgedaald. Een woordvoerder vermoedt dat Arnold is overleden aan de gevolgen van acute ernstige hoogteziekte. De combinatie van een forse inspanning en zuurstofgebrek - op de Himalayatop is er drie keer zo weinig zuurstof als op zeeniveau - kan leiden tot longproblemen of een hersenzwelling. Te snel stijgen wordt als belangrijkste risico gezien. Kort na Arnold overleed ook een Australische klimster op de berg - mogelijk ook door hoogteziekte. Twee Indiase alpinisten raakten vermist en hun vrouwelijke expeditiegenoot is met bevriezingsverschijnselen door sherpa's op het nippertje gered. Ook andere klimmers kregen klachten.

Vorige week dinsdag liet Arnold, al zestien jaar veel in het hooggebergte te vinden, via Twitter weten dat hij ziek was geworden, maar er bovenop was gekomen met antibiotica. Wat precies de oorzaak van zijn overlijden is, kan pas worden bekeken als het lichaam van Arnold van de berg is gehaald. Daarover overleggen sherpa's nog met de familie - op die hoogte kan een helikopter moeilijk komen.

Het was voor Arnold de vijfde poging zijn jeugddroom te verwezenlijken. Eerder gooiden lawines - die hij ternauwernood kon ontwijken - roet in het eten en een andere keer een staking van de sherpa's - die protesteerden tegen de grote risico's die ze moeten lopen. En toen de gemeente-ambtenaar zich vorig jaar in het basiskamp voorbereidde, werd Nepal getroffen door de grote aardbeving.

Arnold was ambassadeur van de stichting voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Afgelopen vrijdag haalde hij voor het eerst de top. Dezelfde dag lukte Niels van Buren, een patiënt met een vroeg stadium van multiple sclerose, dat ook. Van Buren keerde gisteren ongedeerd terug.

Volgens Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging was Arnold een 'aansprekende figuur' met ruim voldoende ervaring. "Hoogte doet dingen met je lichaam die je niet kunt voorspellen." Bergbeklimmen is volgens Baks een 'virus', wie er eenmaal door aangestoken is wil doorgaan, ondanks de risico's.

Jaarlijks komen zo'n zes alpinisten om tijdens de klim op de Mount Everest. Het is er nu druk, nadat lawines en de beving van vorig jaar klimmen twee jaar lang onmogelijk maakten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden