Evenementen betalen mee aan politie-inzet , sport vrijgesteld

De Rotterdamse politie pakt een Feyenoord-supporter op die opgedragen bevelen niet opvolgde. (archief) ©ANP Beeld
De Rotterdamse politie pakt een Feyenoord-supporter op die opgedragen bevelen niet opvolgde. (archief) ©ANP

Organisatoren van sportwedstrijden hoeven niet mee te betalen aan de kosten voor de inzet van politie. Volksfeesten op openbare plaatsen moeten voor de helft bijdragen, zo blijkt vandaag uit een wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Marco Visser

Vindt een evenement plaats op een niet-openbare plaats, zoals bijvoorbeeld in een stadion, dan moet de organisator honderd procent van de kosten voor politie-inzet betalen. Het kabinet kiest voor deze honderd procent omdat in een stadion alleen bezoekers van het evenement aanwezig zijn. In deze afgeschermde omgeving kan de organisator volledige verantwoordelijk dragen voor zijn 'gasten', zo redeneert het kabinet. Deze criteria zijn ook volledig toepasbaar op voetbalwedstrijden. Toch zijn deze vrijgesteld van betaling.

"Voetbalbobo's ontspringen de dans'', twitterde Tweede Kamerlid Tofik Dibi van GroenLinks direct. Behalve sportevenementen zijn ook de intocht van Sinterklaas, Koninginnedag en Bevrijdingsdag vrijgesteld van betaling.

Volksfeesten op openbare plaatsen, zoals Sail Amsterdam en het zomercarnaval in Rotterdam, moeten de helft van de kosten betalen omdat zij slechts gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de bezoekers. Bij dit soort evenementen kunnen zich immers ook voorbijgangers en buurtbewoners onder het publiek mengen.

In het regeerakkoord was al aangekondigd dat het kabinet de kosten voor politie-inzet bij evenementen zou doorberekenen aan de organisatoren.

Opstelten wil dat zij zelf voor de veiligheid gaan zorgen door beveiligers en verkeersregelaars in dienst te nemen. Gebeurt dat niet, dan krijgen ze een rekening voor de politiekosten om het evenement in goede banen te leiden. Kosten van hulpverlening door de politie of voor de opsporing van strafbare feiten of het afvoeren van arrestanten worden nooit doorberekend.

Met zijn wetsvoorstel hoopt Opstelten de politie te ontlasten. De burgemeesters blijven bepalen hoeveel politieagenten er nodig zijn om de openbare orde en veiligheid bij een evenement te handhaven. Opstelten verwacht dat zijn plannen een besparing van 30 miljoen euro opleveren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden