Even was de rapper platzak, nu is Typhoon terug

De goedlachse rapper Typhoon nam de tijd voor zijn nieuwe plaat. Hij ging op reis, naar Suriname, Zuid-Afrika en New Orleans. Vandaag verschijnt 'Lobi da basi': liefde is de baas.

Wie Typhoon wel eens op het podium heeft zien staan, herinnert zich vooral die brede glimlach. Of de rapper nou vol energie rondspringt op Lowlands of een ingetogen, akoestisch optreden geeft op Oerol: altijd hangt er een positieve sfeer, nooit lijkt er een vuiltje aan de lucht.

Het is dan ook moeilijk te geloven dat Glenn de Randamie (29), zodra hij de afgelopen jaren het podium afstapte, vaak benzinegeld bij elkaar moest sprokkelen om thuis te komen. Ondanks het succes van zijn debuutalbum 'Tussen licht en lucht', kon de rapper lange tijd nog maar net rondkomen van het muzikantenbestaan. Vaak betekende dat rondkomen van een paar euro per week en telkens weer zoeken naar een slaapplek bij vrienden of familie. "Mensen zeiden: je treedt op, je bent beroemd, je hebt het makkelijk. Ze hadden geen idee dat ik mijn boodschappen amper kon betalen."

Ook daarom duurde het zo lang voordat zijn eerste plaat een opvolger kreeg. Zeven jaar liet het nieuwe album op zich wachten. "Ik werd heel onrustig, was meer bezig met overleven." Toch kijkt Typhoon niet terug op een rotperiode. "Ik zat voorheen veel te comfortabel en veilig in mijn torentje. Om te groeien moest ik daar afstand van nemen. Ik heb de afgelopen jaren veel geleerd." Grijzend: "Al hadden die lessen soms wel wat genuanceerder gemogen."

Zijn tweede album draagt de titel 'Lobi da basi', Surinaams voor 'liefde is de baas', maar het heeft lang geduurd voordat de rapper zich daaraan kon overgeven. "Wat ik van familie en geloof heb meegekregen, is dat liefde extern is. Of het nou om god of je partner gaat, we hebben geleerd om bevestiging van buitenaf te zoeken. Tegen mezelf zeggen: 'ik ben liefde' - ik kreeg dat niet uit mijn bek. Dat is zó raar, omdat dat de basis zou moeten zijn. Het is iets waar ik nog dagelijks mee aan de slag ben, het bijstellen van mijn zelfbeeld vergt heel wat oefening."

Na het verschijnen van zijn debuut bleef Typhoon niet stilzitten. Hij ging een samenwerking aan met jazzband New Cool Collective, tourde jarenlang door Nederland en vormde samen met de Zwolse rappers Sticks, Rico en James het collectief Fakkelbrigade. Toen hij in 2010 eindelijk de studio indook voor zijn volgende plaat, zat hij tegen een burn-out aan. "Dat frustreerde. Je wilt gewoon weer aan de slag. Ik ben toen meer gaan reizen en heb veel tijd op Terschelling doorgebracht. Vanuit die rust en kalmte kon ik weer creëren."

Puristen

Typhoons muzikale ontdekkingstocht leidde hem naar Suriname, Zuid-Afrika en New Orleans. Zijn producers en band gingen niet mee. "Misschien maar goed ook. Alle inspiratie die ik meepikte tijdens mijn reizen was nogal letterlijk. Dries (Bijlsma, red.) kon vervolgens alle jazz-, calypso- en blues-invloeden uit hun verband trekken en het een nieuwe betekenis geven", zegt hij, wijzend naar de producer die een grote bijdrage aan de nieuwe plaat leverde.

"Puristen zullen dit misschien geen hiphop meer vinden", merkt Bijlsma op. "Glenn werd altijd al als het buitenbeentje van de hiphopscene beschouwd, maar ik denk dat dit album dat genre volledig ontstijgt."

Typhoon: "Voor mij is dit juist de essentie van hiphop. Als je de geschiedenis van een genre leert kennen, kun je daar op een nieuwe manier op inhaken. In New Orleans vertelde een documentairemaker me dat de rappers uit de omgeving nauwelijks met jazz en blues bezig waren, terwijl de muziekgeschiedenis voor hun neus ligt. En daar zat ik dan, helemaal vanuit Nederland overgevlogen, om die zoektocht te maken. Hij kon het niet geloven."

Toen 'Lobi da basi' begin dit jaar een deadline kreeg, kwam het opnemen van de plaat voor het eerst in een stroomversnelling. "Dat voelde als zo'n bevrijding, eindelijk kon ik doen wat ik het liefst wilde doen. Rot op met al die andere projecten, ik wilde gewoon muziek maken." Toch heeft hij nooit spijt gehad van het lange maakproces. "Het kost nu eenmaal meer tijd om iets tijdloos neer te zetten, om voorbij te gaan aan de waan van de dag." Daar is niets mis mee, vindt ook Bijlsma. "Blijkbaar kan het gewoon. Dat Glenn hier zit, bewijst wel dat je als artiest eigenwijs mag zijn en je eigen lijn kunt trekken. En dat het uiteindelijk des te meer gewaardeerd wordt."

Vanavond presenteert Typhoon zijn 'Lobi Da Basi' in de Tolhuistuin te Amsterdam, morgen speelt hij in de Hedon in zijn geboorteplaats Zwolle.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden