Even overstappen naar de dood

Theater
'HUIS', locatievoorstelling van Het Filiaal, is te zien op de zomerfestivals. Info: www.hetfiliaal.nl

De man heeft een bad genomen, zijn huis opgeruimd en nu is het zover. In zijn zwarte pak gaat hij op bed liggen met een bosje bloemen op de borst. "Het is mooi geweest", zegt hij en sluit de ogen. De dood mag hem komen halen. Maar zó makkelijk komt hij niet van zijn leven af. Bovendien, hij heeft bezoek in zijn 'HUIS', zoals de locatievoorstelling van Het Filiaal heet. Het publiek zit van hoog tot laag op houten bankjes die in de muren van het gammele huisje zijn geschoven. Dicht op het interieur, zodat je met de neus boven de wasbak zit of de handen op het bed van de bewoner kunt leggen. Het geeft een gezellig gevoel van saamhorigheid in het van sloophout gemaakte gebouwtje dat midden op een grasveld staat.

Acteur Ron van Lente stommelt er luidruchtig rond en al wil hij dood, hij blijkt springlevend. Met handicaps die tot hilarische scènes leiden. Om van het bed in de badkuip te komen, takelt hij zichzelf omhoog op een schommel. Die racet dan in sneltreinvaart aan een katrol naar de andere kant van de kamer en met een grote plons stort hij zich in het badwater. Ook de plotselinge pijnscheuten in zijn ledematen zorgen voor slapstickscènes, waarbij de hoofden van het publiek als in een tenniswedstrijd van links naar rechts draaien. Verbazingwekkend hoe de acteur in die benarde ruimte een uur lang de aandacht weet vast te houden.

Om zijn leven goed af te sluiten, moet de man eerst nog afscheidsbrieven schrijven: aan 'meisjes', 'de buren' en 'de instanties'. Aan de enveloppe waarop 'instanties' staat geschreven, heeft hij een hekel en zijn driftaanval krijgt als vanzelf bijval uit het publiek. Over de meisjes komen we niets te weten. Wie zijn grote liefde was in zijn leven, is een vraag die onbeantwoord blijft. Een gemiste kans, waardoor 'HUIS' emotioneel niet in het diepe duikt. Jellie Schippers regisseerde een geestige voorstelling die de overstap van leven naar dood tot een overzichtelijke stap maakt. Alsof je de deur van het leven zomaar dicht kunt draaien. Maar het slot is onverwacht poëtisch.

Zomerfestivals
De zomerfestivals zijn weer begonnen, met voorstellingen voor jong en oud. Na het Festival a/d Werf, dat in Utrecht speelde, is Oerol op Terschelling (17 t/m 26 juni) het eerstvolgende festival met veel locatievoorstellingen voor kinderen. Ook het Over 't IJ Festival van (7 t/m 17 juli) in Amsterdam-Noord en Karavaan (9 t/m 31 juli) in de kop van Noord-Holland hebben jong publiek veel te bieden. Net als het reizende theatercircus De Parade dat Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aandoet, met overdag een Kinderparade.

Meer informatie: www.deparade.nl, www.oerol.nl www.karavaan.nl

www.overhetijfestival.nl

Zilveren Krekels
De jury van de VSCD Jeugdtheaterprijzen heeft de Zilveren Krekels toegekend. 'De Storm' van De Toneelmakerij, 'Couple-Like#2' van Het Lab Utrecht en Theatergroep DOX en 'La Vie C'est Drôle', ook al van DOX, zijn genomineerd als beste voorstellingen. Eerder koos de jury al 'Adios' van Speeltheater Holland en 'Mevr. Ophelia' van Het Filiaal. Muzikant Martin Franke kreeg net als acteurs Servaes Nelissen en Peer Wittenbols een nominatie voor de beste podiumprestatie. De Zilveren Krekels komen in aanmerking voor een Gouden Krekel 2011, uit te reiken tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Amsterdam op 11 september. Info: www.vscd.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden