Even op vakantie in je lunchpauze

Voor een wellnessbehandeling of massage hoef je niet meer naar een verre beautyfarm te gaan. Dat kan ook dichtbij, in de city spa.

Seada Nourhussen

’Ik voel gifophopingen”, meldt schoonheidsspecialiste Fiona van Doorn bezorgd terwijl ze schouders, bovenrug en nek vakkundig kneedt. Ondertussen klinkt er kabbelende oosterse muziek en geurt het naar een uitheems mengsel van frisse kruiden en bloemen. Wij zijn al halverwege dromenland. Eerder zijn de handen gescrubd en gemasseerd. Gevolgd door een huidanalyse, reiniging en scrub van het gezicht. Er lijken wel twintig verschillende substanties op het gezicht te worden aangebracht. Na warm volgt koud, na glad komt korrelig, glibberig wordt afgewisseld met stroef. Elke laag wordt na enige tijd afgenomen met een warme, vochtige doek. Er wordt op het voorhoofd geroffeld, druk uitgeoefend op de slapen. De volgende handeling is de hoofdhuid- en, heel bijzonder, oormassage. Wij hadden er nog nooit van gehoord. En dat alles terwijl er edelstenen op voorhoofd en borstbeen balanceren. Die zouden voor een bijzondere sensatie zorgen. Dat voelen we eerlijk gezegd niet. Wel staan we 75 minuten later, zo lang duurde de ’total awareness’-behandeling, een tikkeltje wankel maar absoluut als herboren weer in het winkelgedruis van Almere.

Dit was namelijk geen bezoek aan een beautyfarm ergens op de heide, maar aan de eerste City Spa van Rituals midden in het nieuwe shoppingcentrum van Almere. Dit mini-kuuroord is een uitbreiding op het slow shopping winkelconcept, bedoeld om de alledaagse routine in speciale rituelen te veranderen, dat de cosmeticaketen acht jaar geleden introduceerde.

Met deze City Spa, gevestigd boven de winkel, haakt Rituals aan op een nieuw fenomeen: kuren in de stad. Het is de zoveelste ontwikkeling in de almaar uitdijende wellnesstrend. We relaxen, stomen en badderen er tegenwoordig op los. Meestal gebeurt dat in beautyfarms of saunacomplexen in dunbevolkte natuurgebieden, waar je vaak een hele dag of een heel weekend aan kwijt bent. De city spa is een soort fastfood-versie van het onthaasten. „Maar er wordt bij ons niks afgeraffeld”, benadrukt Van Doorn. Desalniettemin is dit nieuwe fenomeen reuze handig voor de drukbezette mens.

Oprichter van Rituals, Raymond Cloosterman: „De westerse welvaartsziekte van dit moment is dat ons lichaam en onze geest niet op dezelfde plaats zijn. Terwijl we onze tanden poetsen, denken we aan ons werk. Terwijl we op ons werk zijn, denken we aan de kinderen. We zijn uit balans en dat leidt tot stress. Vaak uit zich dat in nek- rug en schouderklachten. Ironisch genoeg hebben we alleen geen tijd om veel tijd door te brengen in een kuuroord om die klachten te verhelpen. Een city spa is dan een ideale oplossing.”

Dit soort luxe is in steden als New York, Londen en Singapore volgens Cloosterman al ’erg hot’. „Wij maken het nu ook in Nederland bereikbaar voor een grotere groep. Een vijfsterrenbehandeling voor een driesterrenprijs. Niet goedkoop, wel fair.” Een behandeling bij de Rituals City Spa begint bij 22 euro voor de handtherapie van een half uur en eindigt bij 72 euro voor de hammam-behandeling of de op Indiase Ayurveda gebaseerde ontgiftende lichaamsbehandeling, compleet met kruidenstempels en massage, van anderhalf uur.

„Je kunt natuurlijk zoveel behandelingen boeken als je wilt”, zegt schoonheidsspecialiste Van Doorn, tevens manager van de city spa. „Een echtpaar heeft binnenkort een halve dag bij ons geboekt, die doen meerdere behandelingen achter elkaar. Omdat ze er zo lang zullen zijn, zorg ik ook maar voor een lunch.”

Maar het idee van een city spa is dat je juist ook spontaan kunt onthaasten. Cloosterman: „Dat je in de stad loopt met een vriend of vriendin en dan gewoon bij ons naar binnen stapt om 25 minuten tot maximaal 1,5 uur de werkelijkheid te ontvluchten.”

Het drukke winkelcentrum van Almere leek tijdens de behandeling inderdaad ver weg. De druk schuifelende mensen in Almere ogen ineens grauw en pips wanneer wij na afloop met een gelaat zo glad als een babybilletje over straat zwieren. „Sommige mensen gaan niet op vakantie, maar nemen hier een behandeling”, legt schoonheidsspecialiste Van Doorn uit, verwijzend naar de kredietcrisis waar ze bij Rituals geen last van hebben. De stadsspa, midden in de crisis geopend, is sinds dag één volgeboekt door vrouwen én mannen die op zoek zijn naar ontspanning. Na ons zit een forsgebouwde kerel, type vrachtwagenchauffeur, geduldig te wachten op zijn behandeling. Speciaal voor de heren zijn er verwennerijen zoals de ’smooth operator’, een scheerbehandeling van een half uur inclusief gezichtsscrub tegen ingroeiende baardhaartjes en een hoofdhuidmassage (29 euro). Alles uiteraard uitsluitend met producten van Rituals.

Bij Bergman Beauty Clinics gaan ze een stap verder met hun City Spa-formule. De hagelwitte, strak ingerichte zaak aan de Amsterdamse Willemsparkweg, ontworpen door het gelauwerde bureau Concrete, ook verantwoordelijk voor de Supperclub en het innovatieve hotelconcept CitizenM, heet niet voor niets MediSpa.

„Naast huidverbeterende behandelingen als peelings en ontspannende massages, bieden wij ook medische niet-operatieve behandelingen aan”, zegt marketingmanager Thijs Malenstein. „De MediSpa heeft een winkelformule waar huid- ,haar- en make-upproducten van Bergman worden verkocht”, vervolgt hij. „Daarnaast kun je bij wijze van spreken ook gewoon tijdens het shoppen binnenlopen voor een botoxbehandeling. Heel handig voor zakenmensen die weinig tijd hebben en daarom opzoek zijn naar effectieve huidverbetering.”

Bij Bergman kun je met behulp van injectables, zoals botox en restylane, je kraaienpootjes of lachrimpels glad laten spuiten. Ook kun je je lippen vergroten, je laten ontharen en zelfs door middel van injectie-lipolyse ongewenst vet laten oplossen.

Karin van Rijsewijk (31) ergerde zich aan een paar adertjes in haar gezicht, een hele lichte vorm van couperose. Bij de MediSpa halen ze die met het Elos-systeem weg. „Praktisch dat je tussen de bedrijven door een oneffenheid kunt verhelpen. Ik ben eens gewoon in mijn lunchpauze langs geweest.” Vandaag komt ze voor diezelfde behandeling langs bij de MediSpa. „Ik ben er 67 euro aan kwijt en ze zijn in een kwartier klaar en je ziet er niks meer van. Ik had het ook in het ziekenhuis kunnen doen, maar hier is de ambiance en de service prettiger. Daarbij letten ze er hier ook echt op dat het resultaat mooi wordt. Dat vind ik belangrijk.”

Ondertussen komt een vrouw nogal gehavend een van de discrete behandelkamers uit. „Zo’n megapeel kan nog wel eens bloeduitstortingen veroorzaken”, verklaart de huidtherapeute. „Niks ernstigs en het trekt zo weer bij.” De dame wordt in tien minuten gepoederd en van een subtiele make-up voorzien en loopt dan weer toonbaar de straat op.

De MediSpa is nauw verbonden aan de Bergman Kliniek voor cosmetische chirurgie in Bilthoven. Daar worden alle operatieve ingrepen, van lyposculpture en neuscorrecties tot facelifts tot een wenkbrauwcorrectie, uitgevoerd. Malenstein: „De MediSpa is ontstaan vanuit de behoefte aan verzorgende behandelingen voorafgaand aan en na afloop van cosmetische ingrepen in onze kliniek in Bilthoven. Daarvoor hoeven mensen uit de stad dus niet meer per se naar de kliniek te komen. Dat kan in de MediSpa. Ook kunnen klanten hier een consult krijgen met een van onze plastisch chirurgen uit Bilthoven voor bijvoorbeeld een borstvergroting.”

Zo’n ingreep gaat Nellien Mouthaan (58) net wat te ver. „Ik wacht op mijn microdermabrasie”, zegt ze bescheiden terwijl ze in de MediSpa door een tijdschrift bladert. Ze laat vandaag een dun laagje van haar opperhuid verwijderen door stralen zeer fijne aluminiumkristallen. De behandeling belooft onder meer verjonging van de huid. Dan verdwijnt ze samen met de huidtherapeute een van de witte kamers in. Een half uur later komt Mouthaan stralend naar beneden. „Ik had er in het begin nog wel moeite mee om zo de tijd te nemen voor mezelf. Dat heb ik wel moeten leren. Het is heel on-Nederlands om zoveel aandacht voor jezelf te hebben. Maar nu vind ik het heerlijk om mezelf zo’n behandeling cadeau te doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden