Even niet opletten en er ligt een Crematoriumakkoord

REDACTIE: ROMANA ABELSNICOLE BESSELINK en BART ZUIDERVAART

Wat is dat toch met politici en hun fascinatie voor de Haagse Schilderwijk? De drang om te laten zien dat je echt midden in de samenleving staat, is kennelijk sterk. Zo toog Alexander Pechtold eind augustus naar de Van Ostadeschool, hartje Schilderswijk, om het nieuwe verkiezingsprogramma van D66 te presenteren. Een subtiele sneer naar de PVV natuurlijk, de partij die het liefst met een wijde boog om dit stadsdeel heenloopt. Een maandje later volgde Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, die op de Beatrixschool in de Schilderswijk zijn nieuwe boek 'Hoop voor een verdeeld land' promootte. Gelukkig voor andere partijen met grootse plannen telt de wijk veel meer dan twee scholen.

Symboliek ligt bij de keuze voor een locatie altijd op de loer. Zo doet GroenLinks weinig moeite te verhullen dat leider Jesse Klaver als een soort popidool bij de komende verkiezingen een monsterzege moet gaan boeken. Hij presenteerde zijn verkiezingsprogramma vorige maand in concertzaal De Melkweg in Amsterdam. Bezoekers konden buiten op de foto met een kartonnen versie van Klaver. Later volgden bijeenkomsten bij poppodia Paard van Troje (Den Haag) en De Effenaar (Eindhoven). Google op 'poppodium' en u kunt voorspellen waar Klavers volgende campagneavond plaatsvindt.

undefined

Doodlopend

De VVD koos het Centraal Station van Den Haag uit voor de lancering van het program. Waarop de campagneleider van het CDA twitterde: 'VVD kiest symbolische plek voor presentatie programma: Den Haag CS is een eindstation met doodlopend spoor'.

Om te voorkomen dat de PvdA wordt weggezet als gedateerde, stoffige partij, presenteren de sociaal-democraten hun verkiezingsprogramma's liefst op hippe locaties. De opgeleefde NDSM-werf in Amsterdam, de Cruise Terminal Rotterdam. En afgelopen maandagavond in Theater Walhalla op Katendrecht, de oude Rotterdamse volksbuurt, ooit berucht vanwege de prostitutie en de vele zeemanskroegen, inmiddels geliefd bij de jongere stadsbewoners.

Ongelukkig was het dat de PvdA'ers hun programma presenteerden met als achtergrond een donkergroen gordijn. Het tafereel deed denken aan vrijdag 11 oktober 2013. Na weken van moeizame onderhandelingen met minister Jeroen Dijsselbloem van financiën over de begroting van 2014, kregen kabinet en gedoogvrienden D66, ChristenUnie en SGP op een late avond de deal rond. In alle haast werd beneden op Dijsselbloems ministerie een zaal-tje in gereedheid gebracht voor de perspresentatie. Niemand dacht aan de dichtgetrokken zwarte gordijnen waar alle camera's op waren gericht. Wat het Herfstakkoord had moeten heten, werd al snel het Crematoriumakkoord genoemd. "Waar is de kist?", riep een aanwezige journalist.

undefined

BouwRai

Rita Verdonk was een meester in het kiezen van opvallende locaties. Historisch is haar bezoek aan de BouwRai in Amsterdam, april 2006, waar ze Mark Rutte uitdaagde als lijsttrekker. "Ik ben niet links, niet rechts, maar recht door zee!", sprak ze te midden van timmerlieden en keukenboeren.

Nadat Verdonk bij de verkiezingen meer stemmen had gekregen dan lijsttrekker Rutte, toog ze naar een stampvol café aan het Haagse Plein en riep: "De kiezer heeft gesproken! Zij hebben gezegd: wij willen die koers-Verdonk!" De VVD kieperde haar uit de fractie. Twee jaar later presenteerde Verdonk haar eigen partij Trots op Nederland, in de Passenger Terminal in Amsterdam.

undefined

Waar partijen congresseren

1. De Leeuwenhorst, Noordwijkerhout

2. Rijtuigenloods, Amersfoort

3. De Fabrique, Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden