Even minder en anders

Gaat u de komende weken vasten, was de vraag van Monic Slingerland. Ja, zeggen ook diverse niet-katholieke lezers.

Ook op zondag

Vasten doen we al sinds 1982, als remonstranten, lang voordat Peter Nissen had bedacht de vastentraditie van de rk kerk naar de remonstranten mee te nemen. Dat kwam door onze dochters, die op een rk school zaten. Eerst onthielden we ons alleen van alcohol, zoutjes en uit eten gaan. Later is erbij gekomen minder zoetigheden snoepen, op zondag niet mailen en dit jaar voor het eerst geen al te luchtige non-fictie lezen.

Het mag best eens iets minder in deze samenleving, waar velen leven in overvloed - en waar ook velen de eindjes aan elkaar moeten zien te knopen. En het kan zeker geen kwaad 46 dagen (ja, ik vast zelfs op zondag en dat hoort niet, maar dat maak ik als remonstrant zelf wel uit!) de alcohol te laten staan - weet je zeker, dat je er geen problemen mee hebt.

Madzy van der Kooij Rijswijk

Gelukkig hoeft dat niet

Een groot voordeel van het protestantisme is dat je niet hoeft te vasten. Het evangelie is een blijde boodschap en je hoeft jezelf niet nodeloos te pijnigen om heil te bereiken. God zij dank. Het leven is al ingewikkeld genoeg. Vasten mag wel, maar hang het niet aan de grote klok (Matt. 6:16-18), schrijf het dus niet in de krant! Geen vroom gedoe. Ik heb weinig bewondering voor mensen die vasten en mediteren, maar in die tijd of later toch gewoon plofkippen eten, voor niets de auto pakken en gas geven, bontkragen dragen, jagen, CDA stemmen of anderszins zich geen zorgen maken om de planeet.

Geniet van het leven, maar leef en eet verantwoord, niet 40 maar 365 dagen per jaar.

Bert van der Spek Haarlem

Mooi gesprek

Ja, ik ga vasten. Maar hoe, dat zeg ik niet. Als katholiek heb ik geleerd dat je daarin terughoudend moet zijn, niemand hoeft het te weten dat je vast. Op welke manier dan ook. Maar het is ook weer geen geheim, als iemand merkt dat je vast en daarover een vraag stelt heb je vaak een mooi gesprek.

Nico Knibbe Barneveld

Gezonde levenskracht

Ik ga dit jaar vasten van het gebod 'Eerst de zaken, dan het meisje', dat mij met de paplepel is ingegoten. 'Het meisje' = ruimte voor creativiteit. Ze is speels en onbevangen, heeft levensvreugde en zin om nieuwe dingen te proberen. 'De zaken' = alles wat moet: geld verdienen, voor het huishouden zorgen en via de computer contact houden met de wereld.

Het meisje blijkt al decennialang steeds weer dé manier om te genezen van ziekte en te herstellen van de pijn van het leven. Haar leven is simpel en krachtig. Moedig zoekt ze oplossingen voor problemen, volhardend gaat ze haar weg en ze is tevreden met de vruchten van haar arbeid, ook als die niet 'perfect' zijn.

Deze vastentijd ga ik onderzoeken hoe het is om deze gezonde levenskracht voorrang te geven, in plaats van haar altijd pas in laatste instantie aan de beurt te laten komen.

Anneke van Tricht Deventer

Doe niet zo ongezellig

Komend uit het noorden was ik niet vertrouwd met vasten in de 40-dagentijd. Dat is sinds een aantal jaren helemaal anders. Samen met een collega spreek ik af wat we de komende weken zullen doen. Meestal wordt het niet (meer) snoepen en de drank laten staan.

Nu lijkt dit eenvoudig, maar de vaste patronen doorbreken is vaak knap lastig. Vooral in gezelschap of op een feestje is er de aandrang van de ander die zegt: "doe niet zo ongezellig!" Een leuke extra uitdaging is, dat het niet meer nemen van vanzelfsprekende dingen met de motivatie daarbij altijd een gesprek uitlokt.

G. Poelstra-Weeber 's-Hertogenbosch

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden