Even gluren in de wereld van de volwassenen

’De kleine prins’, expositie voor kinderen, in Villa Zebra, Rotterdam. te zien t/m 2/9. Info: www.villazebra.nl of 010 2411717. Een gelijknamige theatervoorstelling van Peter Faber speelt t/m 3/6. Info: www.kleineprins.nu

Op een groot filmdoek bij de entree van Villa Zebra zweeft acteur Peter Faber door de lucht in een knalrood cartoon-vliegtuig. Hij komt net bij de kleine prins vandaan, een jongetje dat woont op planeet B 612 in het heelal. Op alle andere planeten om hem heen wonen volwassenen en die kun je in de expositie van het kindermuseum bezoeken. „Tot ziens in het heelal!”, roept Faber en hij vliegt er weer vandoor.

’De Kleine Prins’ is een tentoonstelling rond het bekende verhaal van Antoine de Saint-Exupéry. Hierin maakt de hoofdpersoon een reis door de ruimte en op elke planeet ontmoet hij één volwassene. Het idee achter de expositie maakt nieuwsgierig. Naar analogie van dit verhaal maakten kunstenaars samen met kinderen een serie installaties, geïnspireerd op de associaties van kinderen rond volwassenen. Ze spraken met hen over de volwassenen in hun leven en zochten daar beeldmateriaal bij.

Op de ’Moeder Planeet’ van David Bade is het gezellig en chaotisch. Het is een in elkaar geknutselde installatie van karton, vol tekeningen en teksten van kinderen. Die variëren van „je bent tof, ma!” tot „hoe overleef ik met mama?” Opvallend somber en saai is het daarentegen op de ’Juf en Meester Planeet’ van René Jansen. Een egaal grijs geverfde ruimte met grijs schoolmeubilair, een scheidsrechterfluitje aan een spijker in de muur en tl licht.

Ook een ’Vader Planeet’ kan natuurlijk niet ontbreken, met hoge kasten vol stoffige boeken als in een oude bibliotheek. Je krijgt hoogtevrees als je er binnen stapt, want op de vloer langs de wanden liggen spiegels die de boekenkasten eindeloos reflecteren.

Elke planeet in de tentoonstelling heeft de vorm van een rond gebouwtje met één ingang. Bewegende lichtprojecties van sterren verbeelden het heelal, waar je als bezoeker doorheen loopt van de ene naar de andere planeet. Het sterrendom in de ’Idolen Planeet’ valt een beetje tegen.

Het rek met verkleedkleren waarmee je op de foto kunt is bijna leeg en verder valt er niet zoveel te beleven. De expositie zet de sleutelpersonen in het leven van een kind op een voetstuk, maar ze spreken niet allemaal even sterk tot de verbeelding. Soms krijg je het gevoel dat de kunstenaars niet écht naar de kinderen hebben geluisterd.

De ’Postbode Planeet’ en ’Sinterklaas Planeet’ zijn het meest verrassend. De ene is een gangportaal met ouderwetse kapstok en een brievenbus, waarachter een tekenfilm van een koerier schuilgaat. De andere laat ’de mens achter de Sint’ zien, zoals zijn ondergoed aan een hangertje in zijn slaapkamer. Alsof je, net als vroeger, stiekem door een gaatje in de muur gluurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden