Even geen vragen voor Boom

Oud-renner José De Cauwer: Die hele affaire rond die cortisolwaarden heeft hem geraakt

De tijd tussen podium en ploegbus beperkt Lars Boom tot een minimum. Een uitgebreid publiekspraatje bij het tekenen voor het startblad van de Eneco Tour houdt de Astana-renner resoluut maar beheerst af. "Mijn vriendin en kinderen zijn net hier." En weg is Boom, de vragen over zijn mislukte Tour ontwijkend.

De Brabantse publiekslieveling slalomt door de fans op het Chasséveld in Breda terug naar de azuurblauwe bus van de Kazachse formatie. De jongsten krijgen een handtekening, de oudere supporters een stoïcijnse blik. Achter het lintje dat als een omgekeerd cordon sanitaire om de wagen is gespannen waant Boom zich zichtbaar veilig. Hierbinnen heeft de buitenwereld geen spreekrecht, lijkt de ploeg duidelijk te willen maken.

Boom laat zich niet meer buiten zien tot een paar minuten voor de start gisteren. De tweede etappe van de grootste etappekoers in de Benelux start zonder een tastbaar spoor van de 29-jarige coureur. Zelfs de startspeaker ziet hem over het hoofd.

En toch, Boom is een van de favorieten voor de eindzege. Hij won de editie van 2012 en eindigde vorig jaar als tweede. De Eneco Tour is een secondenspel, een kunstje dat de Vlijmense tijdrijder als geen ander verstaat. Boom zal morgen in en rond Hoogerheide zijn slag willen slaan. De seconden die hij daar tegen de klok en op zijn tegenstanders wint, moeten ze hem straks in Limburg en de Ardennen nog maar zien te ontfutselen.

Hij is in vorm, zoals het heet. Vorige week bij zijn rentree in de Ronde van Denemarken kwam hij in de eerste rit solo over de streep. Hij verloor zijn leiderstrui twee dagen later. De weken dat hij noodgedwongen thuis zat, waren hem niet aan te zien.

Nauwelijks een maand geleden nog brak Boom de Tour de France voortijdig af. Zijn lichaam laveerde tussen koud en warm. Tijdelijk ongeschikt voor topsport, luidde de diagnose van de ploegarts die hem naar huis stuurde. De Nederlander was de enige bij Astana die boog voor de griep.

"Ik voel mij goed", beperkt Boom zijn relaas na afloop van de etappe door de Baronie. Opnieuw snelt hij weg. Het rennershotel ligt op een steenworp van de finishstreep.

Kun je het hem kwalijk nemen dat hij de pers mijdt? Nee, meent José De Cauwer. "Die hele affaire rond die cortisolwaarden heeft hem geraakt." De oud-coureur, ploegleider en tegenwoordig tv-commentator, schudt meewarig het hoofd.

Van wereldwielerbond UCI mocht Boom gewoon starten in de Tour. De MPCC, het verbond van wielerploegen dat pleit voor een schone wielersport en waaraan ook Astana zich heeft gecommitteerd, hanteert eigen regels. Een lage cortisolwaarde betekent automatisch een startverbod. Boom ging in Utrecht overigens gewoon van start.

Een lage cortisol kan duiden op gezondheidsklachten of dopinggebruik. Of beide. Geen dokter of medisch onderzoeker die het met zekerheid durft te zeggen. Daar heeft Boom niets aan, zegt De Cauwer. "Booms naam is door deze affaire besmeurd. Dat had niet gehoeven."

De Cauwer betreurt het dat het wielrennen doordraaft in zijn schoonmaakzucht. "Waarom moet de MPCC eigen dopingregels uitvaardigen? De UCI en het anti-dopingagentschap Wada doen al genoeg. Zie je een voetbalclub al eigen regels hanteren voor buitenspel? Ik vind het vooral een smet op het imago van de MPCC. Niet op de naam van Boom."

Toch kan ook De Cauwer niet ontkennen dat de affaire tot in lengte der dagen aan Boom zal blijven kleven. "Onnodig en ongewenst voor een renner die zich uitgesproken heeft tegen doping."

undefined

Leiderstrui Asselman is een 'leuk cadeau'

"Die trui gaan we verliezen morgen. Maar het is wel een leuk cadeau." Aan realiteitszin ontbrak het niet bij Roompot-ploegleider Michael Boogerd toen zijn renner Jasper Asselman gisteren in de leiderstui het podium van de Eneco Tour afstapte. De 25-jarige coureur zat in de tweede etappe mee in een lange ontsnapping die hem genoeg bonificatiepunten opleverde voor de eerste plek in het algemeen klassement. De etappe ging overigens naar sprinter André Greipel. Van hem heeft Asselman vandaag misschien wel het meeste te duchten. "Het gaat om seconden. En dat zijn allemaal snelle mannen", zei de renner die nu acht maanden professional is. Veel winnen doet hij niet. Maar daar ligt ook niet zijn kracht zegt hij. "Maar denk niet dat ik vandaag weer meega in een nieuwe ontsnapping", lacht hij.

Voor Boogerd, die met zijn nieuwe ploeg nog altijd wacht op de eerste zege, was in Breda de cirkel rond. Twee jaar geleden ontstond in een café in Breda het idee voor een eigen ploeg. Precies een jaar geleden presenteerde Roompot zich er tijdens de Eneco Tour.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden