‘Even gas geven’ maakt Kjeld Nuis favoriet

 Kjeld Nuis tijdens zijn rit op de 1000 meter bij het wereldbeker schaatsen. Beeld ANP
Kjeld Nuis tijdens zijn rit op de 1000 meter bij het wereldbeker schaatsen.Beeld ANP

Met het naderen van de Winterspelen neemt de spanning toe. Enkele medaillekandidaten onder de loep gelegd.

Het was de Olympia Generalprobe, de wereldbeker schaatsen in Erfurt afgelopen weekeinde: de generale repetitie voor de Olympische Spelen, die over een kleine drie weken beginnen. Maar niet iedere favoriet was er. Sven Kramer ging liever naar Italië, Jorrit Bersgma zat thuis, Ronald Mulder werd ziek. Hoe kwamen de anderen terug uit Erfurt?

De overtuigende: Kjeld Nuis

Kjeld Nuis wilde graag zeggen dat hij veel duurtrainingen had gedaan en dat hij niet op zijn best was. Maar ondanks dat won hij zaterdag én zondag de 1000 meter. De tweede in een evenaring van het baanrecord uit 2009. “Dit is dus de basis. Fijn.”

Dat Nuis wel in Erfurt startte, vond hij zelf lekker: een maand zonder competitie is een te grote gok. Tussen twee trainingsblokken door wilde hij in Duitsland ‘even gas geven’. Dat lukte. Hij is de grote favoriet voor olympisch goud, als hij zijn vorm tenminste vast weet te houden.

De onzekere: Hein Otterspeer

De vorm is er best wel bij Hein Otterspeer. Hij reed twee keer podium in Erfurt en had gisteren alleen pijntjes. Maar of hij naar de Spelen gaat? Hij is de vervanger van Kai Verbij, als die niet op tijd herstelt van een scheurtje in zijn lies. Maar hij heeft nog niks gehoord, zei Otterspeer in Erfurt. Hij traint gewoon door, en ‘als het telefoontje komt, dan sta ik er voor honderdduizend procent’.

Gerard van Velde is de coach van Verbij en weet wel hoe het met zijn pupil is. “Ik denk dat hij Pyeongchang haalt. Om de drie dagen kijken we hoe ver hij is. Hij traint met de jongens (van Plantina, red.) mee. Snelle rondjes gaan hem goed af, al is dat nog wat anders dan starten. We gaan met Kai zeker nog ergens een race rijden, al hoeft dat geen officiële te zijn.”

De twijfelaar: Ireen Wüst

Ireen Wüst schaatst niet meer voor het winnen van een wereldbekerwedstrijd. Ze schaatst voor het winnen van olympische titels. In de wereldbekers zoekt ze vooral het goede gevoel. Het gevoel dat ze in de trainingen zegt te hebben, maar in Erfurt op haar eerste afstand totaal niet had. Na haar 1000 meter van vrijdag beende ze boos door de hal.

Een dag later was haar 1500 meter wel weer goed (ze zat slechts vijf honderdsten boven haar eigen baanrecord), maar zelf vond het slechts ‘ok’. De tweede 1000 meter liet ze lopen. Het blijft gissen naar haar vorm in Pyeongchang.

De onzekere (2): Koen Verweij

Koen Verweij deed het rustig aan, na het Olympisch Kwalificatie Toernooi in december. Ook in Erfurt was hij niet top. Op de 1000 meter werd hij zesde, op zijn favoriete 1500 meter ‘slechts’ vierde. Dát kan onzeker maken, maar ook de twijfel over het lot van de Russen, en daarmee ook vanzijn coach Kosta Poltavets en zijn trainingsmaat Denis Joeskov. Die weten nog steeds niet of ze van het IOC deel mogen nemen in Zuid-Korea.

Zaterdag bracht het Internationaal Olympisch Comité het aantal ‘schone’ Russen terug van 500 naar 389. Bovendien worden 51 coaches vrijwel zeker uitgesloten van deelname aan de Spelen. Namen van de geschorsten zijn niet bekendgemaakt. De Russen in Erfurt hielden hun mond. Pavel Abratkiewicz, de Nederlands sprekende assistent-coach van Rusland, zei alleen maar: “We wachten tot 27 januari.” Dan komt het IOC met de deelnamelijst voor de Russen.

De overtuigende (2): ‘TJ’ Bloemen

Pas op donderdag kwam Ted-Jan Bloemen, de kersverse wereldrecordhouder op de vijf kilometer, vanuit Calgary aan in Duitsland. Dat is zo’n negen uur vliegen, slechts twee dagen voor zijn wedstrijd. Hij reed met jetlag een vijf kilometer met alleen maar rondjes tussen de 29,6 en 30,0 en werd er derde mee. “Ik wilde hier een strakke rit rijden, me kwalificeren voor het WK allround en nog een keer onder spanning rijden. Dat is goed gelukt.”

Bloemen, de grootste concurrent voor Sven Kramer in Pyeongchang, zo lijkt het, deed daarmee uiterst nonchalant over zijn wereldbekerdeelname. Zijn zelfvertrouwen is groot. Dat hij bovendien een nieuw pak hagelslag te pakken kreeg, deed hem nog meer goed. “Dat heb ik altijd bij me.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden