Even een verzetje nodig? Laat u beledigen door Luther!

Beeld Luther Insulter

'Jullie harten zouden schaamte moeten voelen, stelletje norse ezelskoppen.' 'Je bent een buitengewoon schepsel, God noch mens. Misschien ben je wel de duivel in hoogst eigen persoon.'

Hij trok fel van leer tegen uitwassen in de Roomse moederkerk en zette volgens zijn achterban de kerk weer op het rechte pad. Toch was Maarten Luther ook in protestantse kring niet van onbesproken gedrag.

De theoloog die zijn stellingen op de kerkdeur van Wittenberg nam zelden een blad voor de mond. Kerkvorsten waren de satan, joden moesten worden uit het straatbeeld verdwijnen en worden afgezonderd in werkkampen. Vijf eeuwen later worstelen veel protestanten met zijn oeuvre: Luther deed misschien veel goeds, zijn karakter had ook wel erg veel scherpe randjes.

Een 'helse, duivelse, antichristelijke bedrieger'
De website Lutheran Insulter verenigt het nuttige nu met het onaangename. Bij ieder bezoek van de pagina trakteert Luther u op een scheldkannonade uit een van zijn geschriften. Niet voldoende beledigd? Klik op de knop voor meer.

Wij lieten ons in één minuut uitmaken voor een 'vijand van God', een 'fart-ass', een 'helse, duivelse, antichristelijke bedrieger' en een 'kleinmoedige schurk'. Waarschijnlijk komt u er niet veel beter vanaf.

Beeld Luther Insulter
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden