Even een kaart posten op een betwist eiland

Aziatische landen ontstemd over bezoek van Taiwanese president aan Taiping.

MARJON OP DE WOERD

De Taiwanese president Ma Ying-jeou bracht gisteren een bliksembezoek aan een van de betwiste eilandjes in de Zuid-Chinese Zee. Op het 46-hectare grootte Taiping postte hij een brief, bekeek bouwprojecten en hield een lokale pompoen in de hoogte. Maar vooral schopte hij omringende landen - die ook aanspraak maken op het eiland - tegen de schenen.

Met zijn bezoek ging Ma ook dwars tegen de wens van zijn Amerikaanse bondgenoot in, een unicum. Maar als afscheid nemend president wil hij graag de soevereiniteit van Taiwan bevestigen en voedt hij zijn politieke nalatenschap.

Taiping, ook wel bekend als Itu Aba, is niet zomaar een eiland, maar onderdeel van de Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Naast Taiwan maken ook China, Vietnam, Maleisië, de Filippijnen en Brunei aanspraak op (een deel van) dit territoriale water. De zee is vaker het toneel van ruzie. De belangen zijn dan ook groot. Het is een van de drukste zeeroutes ter wereld, de visserij is een enorme bron van inkomsten en olie en gas in de oceaanbodem zouden een goudmijn kunnen betekenen.

President Ma wees tijdens zijn dagtripje op de infrastructurele ontwikkelingen die er hebben plaatsgevonden, waaronder de bouw van een ziekenhuis en een vuurtoren. Daarnaast heeft Taiwan circa 100 miljoen dollar (ruim 90 miljoen euro) uitgetrokken om de landingsbaan te verbeteren en bouwt het een kade.

De VS, Taiwans belangrijkste bondgenoot, noemden de trip van Ma 'zeer onbehulpzaam'. John Kerry, minister van buitenlandse zaken, was juist deze week op bezoek in Peking waar hij alle partijen opriep terughoudend te zijn en te onderhandelen op basis van internationaal recht.

Ma, wiens China-vriendelijke partij deze maand de verkiezingen verloor en die zelf na de maximale termijn van acht jaar in mei zijn presidentspost moet verlaten, zei dat de VS en Taiwan hetzelfde voor ogen hebben in de Zuid-Chinese Zee. "We hopen allemaal op vrede", zei hij na zijn vlucht van 2000 kilometer.

Niet alleen de VS lieten hun ongenoegen blijken, ook Vietnam en de Filippijnen maakten duidelijk niet gecharmeerd te zijn van Ma's actie. De Filippijnen hebben in Den Haag een arbitragezaak aangespannen tegen China. Taiwan - dat door Peking gezien wordt als afvallige provincie en daardoor internationaal nauwelijks erkend wordt als land - heeft dat juridische middel niet. President Ma zag daarom geen andere uitweg. "Onze diplomatieke situatie is ingewikkeld. Als het om de Zuid-Chinese Zee gaat, willen we praten, maar wij kunnen nergens een klacht indienen", aldus Ma.

China herhaalde gisteren maar weer eens dat het de 'onbetwistbare autoriteit' hebben over de eilanden. Toch lijkt het zich weinig zorgen te maken over Ma's bezoek. In een reactie zei het ministerie van buitenlandse zaken dat 'beide kanten aan de Straat van Taiwan de verantwoordelijkheid hebben het voorouderlijk eigendom van de Chinese natie te behouden'.

Peking gaat uit van het één-China principe: waarbij Taiwan en China twee aparte delen zijn van één Chinese natie. Wat van Taiwan is, is van China, aldus Peking. En dat geldt ook voor de betwiste eilanden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden