Even dimmen a.u.b. Ernst Daniël Smid!

Als je erop let, merk je hoe verrassend veel onverrassende tv-programma's er eigenlijk zijn. En ze worden bovendien nog herhaald ook. Zoals 'De Duitsers' (Tros), een aaneenrijging van clichés over onze oosterburen: ze graven kuilen op het strand, hebben geen gevoel voor humor, enz. Of 'My America' (VPRO), een eerder door Canvas vertoonde reeks van Amerika-correspondent Michiel Vos. In deel één legde Vos in sneltreinvaart zijn inburgering uit. Binnen vijf minuten hoorden we zijn schoonmoeder Nancy Pelosie, oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, al Yankee doodle dandy zingen, ten teken dat Vos was genaturaliseerd.

Maar hoe de 'EénVandaag'-correspondent sindsdien is veranderd? We kwamen het niet aan de weet. Ja, hij noemt zich nu Michael in plaats van Michiel ('dat ging vanzelf'), en de inburgering was een 'langzame transformatie' (zou je niet zeggen, gezien het tempo van de uitzending), maar daar bleef het bij.

In plaats van eigen ervaringen kregen we verhalen te horen van andere immigranten. Zoals Kiss-frontman Gene Simmons. Waarom in hemelsnaam Kiss-frontman Gene Simmons? Hij verhuisde op z'n negende al met z'n moeder naar de VS en is dus nauwelijks een serieuze immigrant te noemen. Of zou het zijn omdat wij hem hier kennen van 'Ugly Betty', een Net 5-serie waarin hij tijdens het tweede seizoen zelfs zichzelf speelde?

Simmons vertelde dat in de VS alles mag. "Wil je van geslacht veranderen? Geen probleem. Niemand zal er iets van zeggen." Dat vermoedden we al. Gek was wel dat een andere immigrant, onze 'eigen' Paul Verhoeven, precies het tegenovergestelde beweerde: "Go wiz ze flow", zei die in een Engels dat zelfs voor de enkeling die de taal niet spreekt te volgen was. Een oppervlakkige start van dit Amerika-vierluik. Een zomers niemendalletje?

Ook bij 'God in de lage landen' (EO) weinig verrassingen. Oké, mooi gefilmd, aardig oud beeldmateriaal, en prachtige, gedragen muziek, maar het is na 'Drie koningen van Oranje' (Max) en 'Het koninkrijk'(NOS) - met een rare, clowneske rol voor Waldemar Torenstra - wel de derde tv-serie binnen een half jaar over onze jubilerende monarchie. Dus nu weten we wel dat Willem III in Zwitserland een keer z'n plasser uit z'n broek haalde. En dat de Oranjes weinig op hadden met democratie was ook al ruimschoots bekend. Tot Juliana overigens. Die schreef, zo leerden we zaterdag, aan haar moeder Wilhelmina: "Democratie moet altijd voorop staan, jij oude Romanov!"

Omdat het de EO is ligt het zwaartepunt op de relatie van de Oranjes met het geloof. Interessant, vooral omdat onze vorsten - Wilhelmina uitgezonderd - niet erg bekend staan om hun uitbundige vroomheid. Wat ze, tot Willem III, vooral hebben geprobeerd is de Nederlandse Hervormde kerk naar hun hand te zetten, begrijpen we van presentator Ernst Daniël Smid.

Hij lijkt met zijn geronk en gebulder zelf wel een ouderwetse predikant. Door zijn bombastische vertelstijl lijkt alles in deze serie van evenveel gewicht. Of het nu gaat om de vlucht van Wilhelmina naar Londen of het potloodventen van haar vader, je krijgt het idee dat álles wat de Oranjes hebben gedaan ontzettend belangrijk was. Even dimmen, zei Jan Marijnissen ooit. Inderdaad, even dimmen, Ernst Daniël Smid!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden