Even de kop in het badwater steken

Draadstaal is na vijf jaar terug op de televisie. Het satirische programma met Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge (woensdag, NPO 3) verhuisde van de VPRO naar AvroTros. Of dat iets uitmaakt valt misschien na drie van de geplande zes afleveringen nog niet te zeggen, al lijkt het er vooralsnog op dat er iets aan absurdisme aan het programma is onttrokken.

Het geheugen is feilbaar, laat dat gezegd zijn, maar de sketches lijken ook iets minder constant van kwaliteit dan in de eerste jaren, toen 'Draadstaal' een verrassende uitschieter was in een verder lang niet altijd zo uitschieterig humorischtisch landschap. De typetjes en de grappen haalden nooit het niveau van 'Jiskefet' of 'Van Kooten en De Bie', maar kom op, die legden de lat ook wel heel erg hoog. Toch zijn de stukjes met Fred en Ria (waarbij Fred steeds spreekwoorden uit zijn verband haalt - 'we steken onze kop in het badwater'), de twee mannen in de snackbar en de lessen Brabants ('Hedde gij da gezeet gehad, ja minde da werkelik woar, hoe doede ge da, hoe doede ge da, hoe hedde gij da gedoan') items waar je aan verknocht raakt. Net als Dolfsma & Van Wanten, een overduidelijke knipoog naar theaterduo Veldhuis & Kemper. Toch maar koesteren, dat Draadstaal.

Journalist Bas Heijne jaagt in 'De volmaakte mens' (NPO 2) naar een antwoord op de vraag die filosoof Immanuel Kant al voor 1800 stelde, namelijk: wat is de mens? Heijne onderzoekt in de serie hoe ver we kunnen en eventueel zouden moeten gaan met de ons beschikbare technologie, die maar voortschrijdt en voortschrijdt. Als de mens maakbaar wordt en naar eigen inzicht kan worden ontworpen, wat zijn we dan nog? Moeten we de wetenschap juichend omarmen of steken we onze kop dan 'in het badwater', om maar met Fred te spreken.

Heijne informeerde in eerdere afleveringen al bij internationale bollebozen naar de mogelijkheden van designerbaby's en eindeloze levensverlenging. Hij is daarbij gezond nieuwsgierig en bezorgd. De enige juiste houding voor dit experiment in ethisch poolshoogte nemen.

Volgens de Duitse filosoof Thomas Metzinger, de Immanuel Kant van 2015, hebben we meer dan één ik, moeten we onszelf helemaal opnieuw uitvinden en is ons zelfbeeld louter een illusie.

Onzin? Dat had u gedacht. Heijne onderging de test hoogstpersoonlijk en ontdekte via Metzingers strelingen met een kwast op een rubberen hand, dat het net leek of dat plastic ding Heijne's echte hand was. Toen een derde persoon met een bijl op de rubberen hand hakte, trok de presentator zijn andere hand automatisch razendsnel terug. Wat je ervaart als de werkelijkheid, werd hier even bewezen, is niets meer dan een truc van de hersenen.

Het werd nog veel enger in deze aflevering van 'De volmaakte mens'. De optogenica, zoals die tak van sport heet, is al bezig met genetisch gemanipuleerde hersenen van fruitvliegjes. Fruitvliegjes, dan is de mens niet ver weg.

Het zal normaler worden om in te grijpen in ons biologische systeem, was de boodschap. De beste mensen zijn nog niet gemaakt, klonk het.

Waarmee het gebrek aan absurdisme van eerder op de avond ruimschoots werd gecompenseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden