Even allemaal het bijrolletje mogen spelen van ...

Even allemaal het bijrolletje mogen spelen van buurman aan de veilige kant van de plas in een beetje 'Key Largo' en veel meer 'Hurricane' (versie 1974; nog nooit een film gezien waarin de spanning zo inefficient werd uitgebeeld als in 'Hurricane').

RUUD VERDONCK

Vanaf zondagavond volgde CNN op eigen, onderhand bekende wijze, hurricane Andrew die recht op Florida afstevende. Weerkaart erbij, de computerbeelden van de satelliet en daarna over naar Miami waar John Zarella in de zon in een lekker briesje in de tuin van het CNN-kantoor stond. Dat klopte met de weerkaart. Maar nog een paar uur en dan. . . a major catastrophe. Wie brak de spanning? Ik vrees hoofdrolspeelster en weervrouwe Valerie Voss, met een kapsel waarmee ze in elke soap-opera zo de hoofdrol kan spelen. Ze was gisteren een keer of acht per uur in beeld en legde dan steeds hetzelfde dreigende gevaar uit, tot ze moest gaan toegeven dat de windsnelheid mogelijk niet zo extreem zou zijn als gedacht. Weliswaar begon Zarella per telefoon, want de elektriciteit was uitgevallen, daarna te reppen van een catastrofe, verwoestingen en een schade van zeker tien miljard dollar, maar aan alles hoorde je dat hij zijn story aan het oppeppen was. Want tot dan kwam hij elk kwartier in de ether met alleen klepperende deuren, bol staande ruiten en levensgevaar op straat, zo kon hij niet zeggen hoe het met de schade was en of het werkelijk zo'n ramp was geworden.

Hetzelfde gold voor Gary Tuchman, die vanuit Boca Raton zijn show verzorgde in een blauw regenpak, een paar graden schuin in beeld, omdat hij elk moment weggeblazen dreigde te worden. Hij mat de stand der zaken af aan een vlaggemast, die maar bleef staan, tot hij even na twaalf uur moest melden: de mast is afgeknapt.

Globaal verzorgde CNN een afdoende reportage van Andrew, maar weer met net te weinig distantie, om de bijrollen niet elk kwartier een paar woorden tekst te gunnen: kom, kom.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden