Evangelist opgepakt om wildplakken van Jezus-posters

null Beeld anp
Beeld anp

De evangelist die drie jaar geleden ruzie kreeg met de gemeente omdat hij de tekst 'Jezus redt' op zijn dak had aangebracht, is afgelopen weekend opgepakt. Joop van Ooijen werd betrapt toen hij evangelisatieposters aan het plakken was.

Robin de Wever

Van Ooijen probeerde in de buurt van het plaatsje Hank om zijn affiche over een aankondiging van een feest te plakken. 'Ik pakte lijm en een poster uit mijn auto en heb 'Jezus Redt' er overheen geplakt', vertelt hij in het AD. 'Wat ik niet zag was dat er politie achter mij stond, en dus werd ik gelijk opgepakt.'

Aan het Reformatorisch Dagblad vertelt de evangelist dat het viaduct in kwestie 'was volgeplakt met de meest gore troep die er bestaat'. Op het politiebureau moest hij naar eigen zeggen alles afgeven: 'mijn telefoon, portemonnee, zelfs de veters werden uit mijn schoenen gehaald'.

Evangelist voert plakstrijd met organisators van feesten
Na een verhoor kreeg hij een boete van 140 euro voor wildplakken en 100 euro voor het belemmeren van een ambtenaar in functie. Van Ooijen kwam vorige week in opspraak, omdat hij in Nieuwerkerk aan den IJssel al te gretig posters geplakt zou hebben. De burgemeester va Zuidplas, waar Nieuwerkerk onder valt, liet op Twitter al weten dat hij Van Ooijen 'al in de smiezen had'.

De posters moeten tegenwicht bieden aan affiches voor 'housefeesten' waarbij 'veel drank en drugs wordt gebruikt'. 'Die lui van die housefeesten mogen overal plakken waar ze maar willen,' stelde Ooijen vorige week in het AD. 'De gemeente kan ze zo opsporen, want overal staan telefoonnummers vermeld. Maar zij worden met rust gelaten. Alles mag in dit land als het maar niet over Jezus gaat.'

Witte 'Jezus redt' mocht niet
De gemeente Giessenlanden legde Van Ooijen in 2009 een dwangsom van 15 duizend euro op omdat hij op het dak van zijn boerderij in witte letters 'Jezus Redt' had getekend. De Raad van State oordeelde een half jaar later dat die som terecht was opgelegd.

Later bleek dat de hij de tekst niet volledig hoefde te verwijderen. De evangelist had de tekst overgeschilderd in oranje en rood. Dat mocht, want de gemeente had hem enkel opgedragen om de 'witte dakpannen' te verwijderen. Van Ooijen is naar eigen zeggen eerder beboet voor wildplakken en is niet van plan om te stoppen.

In augustus 2010 was Van Ooijen te gast bij Knevel & Van den Brink:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden