Evangelische scholen Amsterdam en Wierden raken financiering kwijt

Ministerie: Te weinig leerlingen

Twee van de vier evangelische scholen voor voortgezet onderwijs in Nederland trekken zo weinig leerlingen dat ze niet zelfstandig kunnen voortbestaan. De Passie in Wierden lijkt gered te kunnen worden door fusie met het streng gereformeerde Greijdanus College, voor de De Passie in Amsterdam is de toekomst ongewis.

Die laatste school telt nu 300 leerlingen, de Wierdense school niet meer dan 220. Daarmee blijven ze ruim onder de normen van het ministerie van onderwijs: dat stopt de bekostiging van zulke scholen als ze onder de 500 leerlingen komen. De scholen in Rotterdam en Utrecht trekken genoeg leerlingen, maar schoolbestuur De Passie als geheel kampt wel met een wankele financiële positie.

Vooral voor de Wierdense vestiging is de tegenvallende populariteit opmerkelijk. De school begon in 2008, na jarenlang touwtrekken met de gemeente. Die probeerde tot aan de Raad van State onder de verplichting uit te komen om de kosten van het schoolgebouw te betalen. Vergeefs, en dat kostte de gemeente volgens wethouder Hans Bekke inmiddels zo'n twee miljoen euro. Het schoolbestuur mikte destijds op zo'n 700 leerlingen, maar die kwamen er bij lange na niet. "Heel teleurstellend", zegt Bekke nu over wat die twee miljoen heeft opgeleverd.

Maar Passie-bestuurder Gerard Toonen hoopt dat de Wierdense school kan doorgaan als filiaal van het Greijdanus. Liefst met de eigen evangelische sfeer - die afwijkt van de zwaar gereformeerde van het Greijdanus. "Maar het gaat op beide scholen om bijbelgetrouw onderwijs", benadrukt Toonen.

Ook voor De Passie Amsterdam heeft Toonen een fusiepartner op het oog, maar de gesprekken daarmee moeten nog beginnen. Lopen die op niets uit, dan zal de school in de zomer van 2014 moeten sluiten.

Evangelische basisscholen trekken in het algemeen wel genoeg leerlingen. "Ouders kiezen voor hun oudere kinderen vaak voor een iets minder besloten omgeving", verklaart Toonen. "Ze vinden het belangrijk dat kinderen op die leeftijd ook geconfronteerd worden met andere opvattingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden