Evangelische ouders willen bijbelgetrouwe school voor hun kind

Minimaal vier gemeenten krijgen binnenkort een evangelische basisschool. De evangelische onderwijszuil komt ’mondjesmaat’ van de grond.

Harriët Salm

Lang niet iedere ’gewone’ protestants-christelijke school start de dag nog met gebed. De christelijke identiteit komt in het onderwijs minder naar voren dan vroeger. Ouders die dit stoort, gaan soms over tot actie en vormen een nieuwe evangelische basisschool. Deskundigen zien een nieuwe zuil – of liever zuiltje, want het blijft kleinschalig – ontstaan.

In Ede accepteerde de gemeenteraad deze maand de aanvraag van een groep ouders, die hun kinderen graag op een evangelische school willen. Initiatiefnemer Jeroen Stoter: „De aanvraag is hier heel soepel gegaan. In 2010 kunnen we van start.”

Wel moet het ministerie nog goedkeuring geven, maar daar verwacht Stoter geen problemen nu de gemeente al heeft ingestemd. De groeiende groep evangelische kerkgangers in Ede en Veenendaal zorgt voor genoeg aanwas van leerlingen. Bij de start denkt hij er vijftig te hebben. Dat zal zeker tot enkele honderden oplopen in de jaren erop, hoopt hij.

Het is ’een trendje’, vertelt Harm Jan Luth van de christelijke besturenraad, de koepel van christelijke schoolbesturen. „Je ziet inderdaad een verschuiving binnen de christelijke zuil in het onderwijs naar de meer reformatorische of juist de evangelische hoek. Dat komt door een toenemende vraag naar meer bijbelgetrouw onderwijs.”

Regelmatig krijgt de besturenraad vragen van aangesloten ’gewone’ christelijke schoolbesturen over hoe om te gaan met deze groeiende vraag. Vaak kiezen die besturen ervoor zelf meer aan de christelijke identiteit te gaan doen. „Maar als ouders ontevreden blijven, nemen ze soms zelf het initiatief om een evangelische school op te richten.”

Volgende maand gaan er twee nieuwe basisscholen van start: in Tilburg en Den Haag. Een jaar later volgen Ede en Rotterdam. In totaal zijn er dan elf.

Eind jaren negentig kreeg de eerste evangelische basisschool financiering los van de overheid. De zuil werd daarmee formeel erkend. Maar Frans van der Mooren, de woordvoerder van een platform van evangelische scholen, vindt dat echte groei uitblijft. „Als je kijkt naar het grote potentieel aan evangelische ouders, is de groei toch maar mondjesmaat.”

Zijn platform adviseert lokale initiatieven van ouders die zo’n school willen starten. Dat proces heeft zoveel voeten in de aarde dat velen afhaken, geeft hij als reden voor de in zijn ogen matige groei. „Het is de tijdgeest, denk ik: mensen willen er niet te veel moeite voor doen. Ze denken toch vrij snel alweer: ach, mijn kind zit ook eigenlijk wel goed op de gewone christelijke school.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden