Evangelische leiders gaan massaal met pensioen

De Nederland Zingt-Dag van de Evangelische Omroep.Beeld anp

Evangelische kerken en pinkstergemeenten maken zich op voor een radicale wisseling van de wacht. De komende vijf tot tien jaar gaat maar liefst 60 procent van hun voorgangers met pensioen.

Dat meldt de koepelorganisatie van veel van die kerken, de Verenigde Pinkster en Evangeliegemeenten (VPE), aan het christelijke tijdschrift Ideaz. Van de 130 voorgangers treden er voor 2024 naar verwachting 78 uit dienst. De exodus kan leiden tot een ernstig tekort, maar de VPE is voorzichtig optimistisch. Jonge collega's zouden het werk van de vertrekkers kunnen overnemen.

Wel wordt de fulltime voorganger veel minder gangbaar. Evangelische kerken en pinkstergemeenten worden straks geleid door parttimers en vrijwilligers, die samen het leiderschap van de kerk voor hun rekening nemen.

"In de kerk gaat het tegenwoordig net als bij de huisarts", meent vertrekkend VPE-bestuurslid Ruben Flach. "Vroeger was de voorganger het centrale aanspreekpunt, iemand die overal wel iets vanaf wist. Tegenwoordig grijpen gemeenteleden bij wijze van spreken eerst naar Google als ze vragen hebben. Voorgangers krijgen steeds meer een begeleidende rol. Zo gaan we met de tijd mee."

Wel tekorten bij gereformeerden
In tegenstelling tot de meeste andere kerken hoeven hun voorgangers geen ambtsopleiding gevolgd te hebben. Velen hebben lessen gevolgd aan evangelicale instituten, anderen hebben trainingen gevolgd. De VPE telt 154 kerken en zo'n 26 duizend leden.

Gereformeerd-vrijgemaakte kerken (GKv) krijgen waarschijnlijk wel te maken met een tekort. Van hun 254 gemeentepredikanten gaan er de komende vijf jaar zo'n 44 met emeritaat (domineespensioen). Er zijn nu slechts 25 GKv-predikanten in opleiding. Ook bij de kleinere gereformeerde genootschappen loopt het aantal voorgangers terug, zij het iets minder sterk. Van de 2024 predikanten in het grootste protestantse kerkverband, de Protestantse Kerk in Nederland, gaan er tussen nu en 2019 zo'n 300 met emeritaat. De PKN leidt nu naar eigen zeggen 200 nieuwe voorgangers op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden