Evangelische blijdschap

Ik ben puritein

Spiritualiteit

Johan Heesters

Evangelische blijdschap

Jeroen Bol (Trouw, 21 november) lijkt mij een oprechte gelovige, die thuis is in de Bijbel. Toch moet ik hem te wijzen op wat de Bijbel zegt over blijdschap. Dat Jezus zelf zegt dat Hij ons zijn blijdschap geeft, die niemand ons kan afnemen (Johannes 16:22). Dat Paulus zegt dat we ons altijd mogen verblijden (Philippenzen 4:4). Dat Johannes spreekt over ’volkomen blijdschap’ (1 Joh. 1:4). Vanwaar die moeite met blijdschap? Waarom stoot hij zich niet meer aan dominees die verklaren atheïst te zijn en desondanks wekelijks de kudde menen te moeten onderwijzen? Herkent hij zijn broeders en zusters niet meer?

Evangelischen zijn verre van volmaakt maar in het beeld dat Bol schetst, herken ik ze niet. Het lijkt wel of hij alleen maar minpunten ziet. Mijn advies: ga eens met evangelischen in gesprek. Ik denk dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn met de puriteinen.

Ton Smit Utrecht

Ik ben puritein

Het artikel (Trouw, 21 november) waarin de baptist Jeroen Bol geciteerd wordt, is me uit het hart gegrepen. Hij ageert tegen de ’belevingsgerichte, magere, oppervlakkige’ theologie in veel evangelische gemeenten en fundeert dit met voorbeelden uit de bundel opwekkingsliederen: lied 586 ’De schepping juicht’. Beter lijkt mij: ’De schepping zucht’. En lied 581: ’Heer ik mag u omarmen’ vindt hij te naïef voor woorden. Misschien is het woord banaal beter op z’n plaats. Als organist krijg ik er, tot mijn ergernis, mee te maken. Voor kerkeraden prevaleert kennelijk een ondermaats opwekkingslied boven een kwalitatief goed kerklied. De reden is waarschijnlijk: bang voor zieltjesverlies.

Een vooraanstaand kerkmusicus kwalificeerde onlangs het opwekkingslied als pulp. In mijn jonge jaren voerde ik pulp aan de koeien; veevoer dus. Niet geschikt voor menselijke consumptie. Voor alle duidelijkheid: ik voel me puritein!

Gert Winkelhorst Bennekom

Spiritualiteit

In het artikel dat de maand van de spiritualiteit uitluidde wordt, naar aanleiding van het interview met prinses Irene, de tegenstelling weer uit de kast gehaald tussen naar binnen en naar buiten gekeerde spiritualiteit. Spiritualiteit gaat over het loslaten van de egokramp en de vermeende scheiding tussen ’ik’ en de rest van de wereld. Er wordt strijd gevoerd tegen de ander, die de blik naar binnen slaat, of zo op goed doen in de wereld is gericht, louter ter meerdere glorie van zichzelf.

Vanuit het perspectief van spiritualiteit is er echter geen verschil tussen de binnen- en de buitenwereld, en de vraag of onze oerbron nu in ons of buiten ons is wordt opeens irrelevant. Een verschil dat er wel toe doet is het verschil tussen de ontwikkelingsfase van het ego en een volgende natuurlijke ontwikkelingsfase, die je essentie, verbonden met het al of misschien zelfs wel hemels kunt noemen.

Fred van der Meer Utrecht

Johan Heesters

Wordt er een artistiek doel gediend met het optreden van man van 103? Neen. Welk doel? Eerherstel? Waarom wil je de eer herstellen van een collaborateur? Gemeentebestuur van Amersfoort (nota bene één van de twee plaatsen in Nederland met een concentratiekamp) keer terug van deze dwaalweg. Schouwburgdirectie, stop deze waanzin. En Trouw, krant van het verzet, deze man is geen artikel waard.

J.C. Kok Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden