Evangelicals VS progressiever

Evangelische kiezers in de Verenigde Staten kunnen zich steeds meer vinden in het liberale beleid van de Democraten op het gebied van milieu, armoedebestrijding en binnenlandse politiek.

Van onze redactie religie & filosofie

In een enquête uit 2007 onder 35.000 Amerikanen, gaf meer dan tachtig procent van hen te kennen dat religie een grote rol speelt in hun leven en ook bij het uitbrengen van een stem. Een ruime meerderheid van de respondenten (61 procent, waaronder 54 procent evangelischen), staat achter strengere milieuwetten, ongeacht de hogere kosten.

Een vergelijkbaar percentage van de ondervraagden steunt een actiever armoedebeleid, ook al betekent dit een stijging van de staatsschuld. En ook een grote meerderheid, waaronder evangelischen, wil meer aandacht voor binnenlandse problemen in plaats van buitenlandse politiek.

Directeur Henry van een instituut voor christendom en politiek ne in Grand Rapids wijst er wel op dat na het uitvoeren van het onderzoek, de economische situatie ook steeds meer een punt wordt voor de evangelische kiezer.

President George W. Bush kreeg in 2004 nog tachtig procent van de evangelische stemmen. Onderzoek in mei van dit jaar wijst uit dat zijn potentiële opvolger McCain op een kleine tien procent minder evangelische steun kan rekenen.

De evangelischen zijn goed voor een kwart van de stemmen. Nu ze meer opschuiven richting liberale standpunten, ontstaan er betere verkiezingskansen voor de Democraten. Kwesties als abortus en homoseksualiteit zorgen overigens nog wel voor een duidelijk onderscheid tussen liberale en conservatieve stemmers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden