Evangelicals tikken politici op de vingers: Syriërs zijn geen terroristen

Chris Christie, de gouverneur van New Jersey en een van de vele Republikeinse presidentskandidaten.Beeld afp

Ze kunnen het prima met elkaar vinden - maar nu even niet. Conservatieve Amerikaanse politici slaan over vluchtelingen een totaal verkeerde toon aan, vinden evangelicals. Laat dat voor presidentskandidaten een waarschuwing zijn.

Als er een hondsdolle hond door je buurt rent, dan houd je je kinderen toch binnen? Dan ga je er toch niet vanuit dat het allemaal wel goed zal komen?

Zo is het ook met vluchtelingen uit Syrië, zei Ben Carson vorige week tijdens een campagnebijeenkomst in Alabama. "We moeten zorgen voor toetsingsmechanismen, zodat we kunnen vaststellen wie de dolle honden zijn. Wie wil hier binnenkomen om ons te beschadigen en te vernietigen?" Dat is geen vluchtelingenhaat, vond hij. Net als schuilen voor een dolle hond 'in de verste verte' niet betekent dat je alle honden haat.

Carson, die strijdt om Republikeinse presidentsnominatie, reageerde met zijn parabel natuurlijk op de aanslagen in Parijs. Die waren, zo wist hij, mogelijk gepleegd door iemand die als vluchteling Europa binnen was gekomen.

30 staten willen Syriërs niet
Twee dagen voordat Carson vluchtelingen vergeleek met dolle honden was al duidelijk geworden dat hij niet de enige conservatief was die Syriërs liever buiten hield. De gouverneurs van zo'n 30 staten hadden het Witte Huis opgeroepen om geen Syrische vluchtelingen meer binnen te laten - op zijn minst tot duidelijker was welke gevaren zij meebrachten.

Desnoods, dreigden de gouverneurs, zouden ze hun eigen staat voor hen op slot zetten. Dat ze daar helemaal niet toe bevoegd waren, deed daar weinig aan af.

Onder die gouverneurs zijn 29 Republikeinen. Wat te denken van weeskinderen jonger dan vijf jaar, vroeg een conservatief radiostation nog aan gouverneur van New Jersey en Republikeinse aspirant-president Chris Christie. Kon de overheid daarvoor geen uitzondering maken? Christie was duidelijk: nee, dat kon niet. Te riskant.

Zouden Christie en zijn partijgenoten die harde lijn lang kunnen volhouden? Het valt te bezien.

Evangelicals verfoeien hun politici
Want zo hardvochtig als ze nu zijn, zo mild is een van hun belangrijkste electorale groepen: evangelicals. Het gezelschap van veelal rechtse (maar ook aardig wat linkse) en conservatieve (maar ook wat progressieve) christenen spreekt hardop schande van het Republikeinse standpunt.

Syriërs buiten houden staat haaks op het evangelie, stelt Russell Moore van de Southern Baptist Convention (SBC) in de Washington Post. De SBC is het grootste evangelicale kerkgenootschap van de VS. Veiligheid is belangrijk, vindt Moore. "Je kunt van mening verschillen over of het toelatingsproces adequaat is. Maar dat is iets anders dan Syrische vluchtelingen helemaal de rug toekeren."

Mensen in nood hebben recht op compassie, vindt ook de National Association of Evangelicals, een grote koepelorganisatie. "Dat is zowel een lange Amerikaanse traditie als een christelijk principe", stelt ze op haar website. De grote christelijke hulporganisatie World Relief en andere genootschappen zoals de Presbyteriaanse Kerk en de rooms-katholieke kerk denken er net zo over.

Warme gevoelen voor immigranten
Syrië mag voor veel evangelicals dan ver van huis zijn, met vluchtelingen hebben ze ervaring. Talloze kerken - ook de conservatieve - ontfermen zich over illegale immigranten uit Mexico en andere zuidelijke landen. Ze helpen hen aan onderdak en voedsel en geven medische hulp. Soms proberen ze de immigranten te winnen voor Jezus, maar vaak helpen ze zonder bijbedoelingen. Vandaar misschien ook die warme gevoelens voor Syriërs.

Republikeinse kandidaten moeten dus oppassen: harde taal over vluchtelingen kan kiezers kosten. Evangelicals stemmen sinds een aantal decennia overwegend Republikeins, maar lieten bij de laatste verkiezingen zien dat ze ook over de heg durven te kijken. Of thuis durfden te blijven. Als ze afknappen op vluchtelingenretoriek, kan dat Republikeinen de verkiezingsoverwinning kosten.

Immigratie-experts wijzen ondertussen op de Amerikaanse asielprocedures. Die zijn bijzonder streng: een vluchteling is maanden tot jaren bezig voordat hij zich in de VS mag vestigen. Van iedereen die de VS binnenkomt worden vluchtelingen onderworpen aan de 'meest stringente veiligheidsprocedures die er zijn', zei een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken laatst.

Met andere woorden: je zou als terroristen wel gek zijn om je als vluchteling voor te doen. Voor je het weet zit je een paar jaar klem in de bureaucratische molen.

Republikeins kandidaat Ben Carson.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden