Evangelicals lopen weg, dus Republikeinen beginnen charme-offensief

Beeld afp

De tijd dat conservatieve Amerikaanse evangelicals steevast Republikeins stemden is voorbij. Evangelicalen moeten weer gepaaid worden, erkent de Grand Old Party. Vrijdag presenteerde ze haar actieplan.

Het initiatief GOPFaith en een gelijknamige website moeten ervoor zorgen dat de Republikeinen 'zo veel mogelijk religieuze stemmen krijgen' in 'sleutelstaten'. Daaronder verstaat de partij de staten die in november bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden (het lagerhuis) en de Senaat de doorslag geven. In het Huis van Afgevaardigden worden dan alle zetels opnieuw verdeeld, in de Senaat één op de drie zetels.

Met de website wil de partij 'een leger van conservatieve pro-geloof-activisten' samenstellen. Zo'n 100 duizend gelovige leden krijgen binnenkort de opdracht om de Republikeinse boodschap te te verkondigen in hun directe omgeving, met name in kerken. Des te beter is het als zij hun dominee kunnen overtuigen om publiekelijk een Republikein te steunen.

Weggelopen progressieven en teleurgestelde gelovigen
De 'pro-geloof-activisten' moeten zich richten op twee types: evangelicals die Republikeins zijn maar niet de moeite nemen om naar de stembus te gaan en evangelicals die de laatste jaren zijn overgestoken naar de Democraten. Die laatste groep vormt een serieus probleem. De meeste evangelicals zijn rechts, maar het linkse smaldeel is te groot om te negeren. Bovendien vormen evangelicals samen het grootste stemblok van de partij.

Bij de afgelopen twee presidentsverkiezingen liep het mis: Obama wist progressieve evangelicals aan zich te binden én kreeg veel stemmen van zwarte protestanten. Bovendien zouden steeds minder voorgangers bereid zijn om op de kansel een politicus aan te bevelen. Geloof en politiek, zo redeneerden zij, moeten gescheiden blijven.

Tegelijk verloor de partij conservatieve stemmen omdat ze minder over omstreden thema's als abortus en homohuwelijk sprak. Progressieven hebben daar steeds minder moeite mee, maar conservatieven zijn er nog steeds faliekant tegen. Inmiddels vinden veel Republikeinen dat hun partij minder terughoudend moet zijn over geloofsthema's. Ja, ze zorgen voor enige verdeeldheid, maar ze trekken wel christelijke stemmers."

'Slechts één op de drie evangelicals stemt'
Met GOPFaith geeft de partij in ieder geval toe dat het tijdperk van Republikeins-evangelicale dominantie voorbij is. "Er zijn nu zo'n 89 miljoen stemgerechtigde evangelicals", schrijft Chad Connelly van het landelijk partijbureau op nieuwssite ChristianPost.

Conelly: "Maar vanwege de frustratie over de huidige gang van zaken in ons land brengt gemiddeld slechts één op de drie zijn stem uit. (...) Ik moedig u aan om een account aan te maken en weer onderdeel uit te gaan maken van onze cultuur en ons politieke systeem."

Beeld afp
In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2012 zette de Republikeinse partij enkele ongebruikelijke figuren in, zoals de rooms-katholiek Rick Santorum (onder) en de mormoon Mitt Romney. Beide waren conservatief, maar meestal kiest de partij voor protestanten.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden