Evangelicalen raken verdeeld: wil God echt iedereen redden?

null Beeld epa
Beeld epa

Kun je als rechtgeaarde evangelicaal geloven dat God alleen een select gezelschap 'uitverkorenen' redt? Is dat niet veel te 'gereformeerd'? Het grootste kerkgenootschap van de Verenigde Staten worstelt er al een paar jaar mee. Nu hakt het een knoop door.

Robin de Wever

Een schisma mag het niet heten. Maar dat het rommelt in de Southern Baptist Convention, daar twijfelt niemand aan. Het genootschap waarbij maar liefst 16 miljoen overwegend blanke Amerikaanse evangelicalen en baptisten zijn aangesloten, vaart op de meeste thema's al jaren een uitgesproken conservatieve koers. Abortus is taboe en seks voor het huwelijk en homoseksuele relaties moeten zo veel mogelijk voorkomen worden. De Bijbel is Gods woord, Jezus is gestorven voor onze zonden.

Maar betekende Jezus' kruisdood ook dat iedereen verlost kan worden? Een deel van de Zuidelijke Baptisten is er niet meer zo zeker van. Onder leiding van (televisie)voorgangers als John Piper, Albert Mohler en Marc Driscoll zijn zij de laatste jaren meer gaan lijken op Nederlandse gereformeerden.

Met Bijbelteksten en theologische traktaten van onder meer Johannes Calvijn in de hand menen ze dat het eeuwig heil alleen is weggelegd voor hen die God al op voorhand heeft uitverkoren. Ook vinden ze (meer dan andere Zuidelijke Baptisten) dat de vrouw duidelijk ondergeschikt moet zijn aan de man.

De overtuiging lijkt moeilijk te rijmen met de grondslag van het baptisme: dat ieder mens zelf kan kiezen of hij op Jezus' heilsaanbod ingaat. Volgens een enquête hangt een derde van de Southern Baptist-voorgangers de 'calvinistische' heilsleer aan. Twee derde keurt de leer af. Een even grote groep is 'bezorgd over calvinistische invloeden'. De verdeeldheid leidde de afgelopen jaren al tot felle debatten.

Rapport: geen reden voor verdeeldheid
Maandag stelt het kerkgenootschap de officiële lijn vast. Tijdens de jaarvergadering in de Texaanse stad Houston buigen voorgangers zich over een onderzoeksrapport dat de afgelopen maanden is opgesteld. Het rapport trekt een milde en verzoenende conclusie, meldt Religion News Service (RNS). De Conventie erkent dat er essentiële verschillen zijn baptistische en calvinistische theologie, maar ziet geen reden voor verdeeldheid.

'Pastor' Mark Driscoll, een rijzende calvinistische ster in evangelicaal Amerika. Beeld Mars Hill Church
'Pastor' Mark Driscoll, een rijzende calvinistische ster in evangelicaal Amerika.Beeld Mars Hill Church

Goed nieuws voor de 'calvinisten', want zij worden dus niet officieel als dissidenten weggezet. Wel worden de regels voor het in dienst nemen van een voorganger aangescherpt. De zogeheten 'pastor' mág geloven dat alleen uitverkorenen worden gered, maar moet daar bij zijn sollicitatie wel eerlijk over zijn. Ook de kerk moet niet om de hete brij heen draaien.

'We kunnen er niet vanuit gaan dat visitatiecommissies zo theologisch zijn onderlegd dat ze zelf kunnen ontdekken of iemand calvinist is', vertelt Eric Hankins van de onderzoekscomité aan RNS. Directeur Tom Ascol van de 'pro-calvinistische' organisatie Founders Ministries, noemt het rapport een stap in de goede richting. 'Onze verschillen zijn niet gering, maar het rapport erkent ook dat we veel gemeen hebben. Die eensgezindheid was er 35 tot 40 jaar geleden niet.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden