Update

Evacuatie inwoners Aleppo toch hervat

Beeld van de evacuatie van afgelopen donderdag. Beeld AP
Beeld van de evacuatie van afgelopen donderdag.Beeld AP

De evacuatie van burgers uit het oosten van Aleppo lijkt toch weer op gang te zijn gekomen na drie dagen vertraging. Vijf bussen en twee ambulances zijn vanavond uit Aleppo gereden, liet een VN-gezant aan persbureau Reuters weten. Zo'n 350 mensen zijn daarmee in veiligheid gebracht.

De evacuatie zou in eerste instantie gisterochtend beginnen, maar liep vertraging op na een aanval op bussen die op weg waren naar twee belegerde sjiitische dorpen in de provincie Idlib. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten meldde dat zes bussen zijn uitgebrand. De aanval zou zijn uitgevoerd door strijders van Jabhat Fatah al-Sham, een Syrische tak van de terreurorganisatie al-Qaeda.

Het konvooi heeft urenlang moeten wachten voordat het opnieuw mocht vertrekken. Het is vertrokken richting het door rebellen bezette gebied al-Rashideen. Dat zegt een Syrisch observatieteam. Er wachten nog tienduizenden mensen op evacuatie onder erbarmelijke omstandigheden in de winterse kou en zonder goede voorzieningen.

Eerder op de dag voerde de Turkse president Erdogan telefonisch overleg met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Beide leiders waren het er volgens Turkse zegslieden over eens dat de evacuaties uit de betreffende steden snel hervat moesten worden. Ze spraken opnieuw ook over een politieke oplossing voor Syrië en over het plan de strijdende partijen, met vertegenwoordigers van de Syrische regering en de oppositie, bij elkaar aan tafel te brengen in Kazachstan.

Resolutie Verenigde Naties

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vanavond na vele uren onderhandelen een resolutievoorstel gemaakt voor het sturen van waarnemers naar Aleppo. Die moeten in de Syrische stad toezicht houden op de evacuatie van burgers en rebellen uit de oostelijke wijken en op de bescherming van de achterblijvers. Maandag wordt over het plan gestemd. De Amerikaanse afgevaardigde Samantha Power zei te verwachten dat alle leden voor zijn.

Rusland had voor de bijeenkomst laten weten een veto uit te gaan spreken over een Frans voorstel voor deze missie. De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei geen tegenstander te zijn van toezicht, maar dat de Franse resolutie vragen om moeilijkheden was, omdat er geen rekening werd gehouden met een gedegen voorbereiding.

"Het is een rampzalig idee dat ze gaan rondstruinen in de puinhopen van oostelijk Aleppo zonder behoorlijke voorbereiding en zonder iedereen te vertellen wat er te gebeuren staat.'' Hij legde zijn collega's in de Raad een alternatieve tekst voor waarin secretaris-generaal Ban Ki-moon wordt gevraagd om met de betrokken partijen afspraken te maken, onder meer over de veiligheid, voordat de VN-waarnemers poolshoogte gaan nemen in Aleppo.

Twee uitgebrande evacuatiebussen nabij al-Foua en Kefraya. Beeld REUTERS
Twee uitgebrande evacuatiebussen nabij al-Foua en Kefraya.Beeld REUTERS

Tegenstrijdige berichten

De evactuatie uit de Syrische steden verloopt moeizaam en er deden de laatste dagen tegenstrijdige berichten de ronde. Vrijdag werden de evacuaties stopgezet nadat er volgens staatspersbureau SANA jihadisten op bussen met evacués begonnen te schieten en de inzittenden probeerden te gijzelen. Die tegenstanders van de regering van president Assad berichtten op hun beurt dat zijn militairen en milities zelf op evacués schoten.

Zaterdagochtend leek het erop dat de evacuatie hervat zou worden, toen bronnen van zowel de rebellen als van de regering dit meldden, maar gebeurde er niets. Het Rode Kruis deed verschillende oproepen snel verder te gaan met de evacuatie.

Het Russische ministerie van defensie in Moskou meldde vrijdag dat de evacuatie van Aleppo al was voltooid en alle vrouwen en kinderen de stad hadden verlaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden