Ik heb een droom

Eva Koning (11) ‘Ik wil zo goed verdienen met muziek dat ik dure dingen kan kopen’

Eva Koning (11) is de beste voorlezer van 2017. Ze won de Nationale Voorleeswedstrijd en mag komend jaar kinder- directeur van het Haagse Kinderboekenmuseum zijn.Beeld Jorgen Caris

“Ik hoop elke nacht dat ik droom, want in je dromen kun je alles doen en alles veranderen zoals je zelf bedenkt." 

Bijna altijd droom ik dat ik vlieg. Ik vind het heel mooi om in de wolken te zijn. Dan zie ik op een soort digitaal scherm alles wat ik graag wil en alles wat ik leuk vind. Soms droom ik over rare dingen, zoals Lollypopland: dat is een luilekkerland waar alles van snoep is gemaakt.

Ik droom ’s nachts ook vaak over acteren en muziek. Daar hou ik erg van. Als ik na de zomer naar de middelbare school ga kom ik in de podiumklas: een speciale klas voor kinderen die goed zijn in toneel, dansen en muziek. Later wil ik naar het conservatorium en drummer worden. Ik drum sinds mijn zesde. Muziek is echt mijn leven. Mijn grote droom is om bekend te worden en zo goed te verdienen met muziek dat ik dure dingen kan kopen. Als dat niet lukt had ik het idee om iets met schrijven te gaan doen.

Vroeger droomde ik ervan om schrijver te worden want het leek me zo leuk om boeken te signeren. Ik verzon verhaaltjes en schreef kleine gedichtjes. Ik ben ook een lezer.

’s Avonds in bed lees ik soms een stukje in mijn favoriete griezelboek ‘Wreed’ van Mel Wallis de Vries en dan droom ik erover. Dat zijn best leuke nachtmerries. Ik ben dan zelf een van de personages en probeer dingen in het verhaal te veranderen.

Ik hou ook van een beetje trieste boeken waar erge dingen in gebeuren, zoals liefdesproblemen, moord of misdaad. Vooral ‘Spinder’ van Simon van der Geest vind ik heel mooi, het liefst wil ik iedereen daarover vertellen. Daarom heb ik gekozen voor een fragment uit dat boek toen ik meedeed aan de Nationale Voorleeswedstrijd. In groep 7 heb ik ook meegedaan, toen werd ik tweede van onze school. Dit jaar ging ik door naar de Bredase voorrondes en zo steeds verder totdat ik uiteindelijk naar de finale mocht.

Meebeslissen

Van tevoren had ik alle tips goed in me opgenomen, zoals niet te snel praten, duidelijk articuleren, de zaal aankijken maar niet het verhaal uit je hoofd leren, want het moet wel voorlezen blijven. Ik vond dat het best vlotjes ging, ook het onvoorbereide stukje tekst dat we kregen. Na afloop was het wachten en wachten. Dat was echt spannend.

Toen ik hoorde dat ik had gewonnen, was ik heel erg blij. Ook omdat ik nu kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum ben en mag meebeslissen. Ik heb al een idee voor een tentoonstelling: voor tieners zou ik iets mysterieus willen dat past bij het thema ‘griezelen en moord’. Voor kinderen lijkt iets met dromen mij leuk: dat je in een wolkenwereld bent, even weg van de werkelijkheid.”

Eva Koning (11) is de beste voorlezer van 2017. Ze won de Nationale Voorleeswedstrijd en mag komend jaar kinder- directeur van het Haagse Kinderboekenmuseum zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden