Euthanasie valt artsen te zwaar

Scen-artsen vinden de druk om maar positief te adviseren tot levensbeëindiging te groot en stoppen met consults

Twee huisartsen die toetsen of euthanasieverzoeken die andere artsen willen honoreren een wettelijke basis hebben, stoppen hiermee. Dat kondigen deze zogeheten scen-artsen vanavond aan in het EO-programma 'Dit is de Dag Reportage.' Scen staat voor 'steun en consultatie bij euthanasie in Nederland'. Iedere arts die een euthanasieverzoek wil inwilligen moet zijn oor verplicht te luisteren leggen bij één van die pakweg zeshonderd scen-artsen.

George Wolfs (53) en Jeannette van Andel (63) stoppen met dat werk omdat het te belastend voor hen is geworden. De Maastrichtse huisarts Wolfs uitte eerder zijn twijfels in deze krant. Hij voerde negentien keer euthanasie uit en beoordeelde een kleine tweehonderd dossiers van andere (huis)artsen. Hij trad eerder naar buiten als weigerend scenarts bij de euthanasie op een jonge psychiatrisch patiënte, over wie Trouw schreef. Hij voelde zich onheus bejegend toen de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie Limburg hem in verband met deze zaak op het matje riep. Een klacht van zijn kant daarover heeft inmiddels geleid tot excuses van de commissie.

Vanwege die affaire had Wolfs er eigenlijk al genoeg van. Dat werd nog eens versterkt toen er onlangs een klacht tegen hem werd ingediend in een recentere zaak van een duo-euthanasie van een ouder echtpaar. Wolfs adviseerde negatief. Volgens hem voldeed het verzoek om op dezelfde dag begraven te worden niet aan wettelijke vereisten die nodig zijn om tot euthanasie over te gaan.

Volgens een vriend van het echtpaar, tevens gepensioneerd huisarts, werd Wolfs' 'nee' als zeer ingrijpend opgevat, waarop de vriend een klacht indiende. Wolfs: "Je wordt veel vaker dan vroeger onder druk gezet om 'ja' te zeggen. Zo hoeft het van mij niet meer."

Van Andel is huisarts in De Bilt. Ze zegt te stoppen omdat het aantal verzoeken om consultatie zo groot wordt, dat er voor haar werk als huisarts nauwelijks nog tijd over is. Ook vindt ze dat het met euthanasie niet de goede kant op gaat. "We krijgen steeds vaker te maken met mensen die als gevolg van dementie, psychiatrie of levensmoeheid euthanasie willen. Mensen accepteren ook geen nee meer, zo lijkt het. Ik vind het Het is tijd om even pas op de plaats te maken."

Artsenfederatie KNMG zegt het geluid van Wolfs en Van Andel niet breed terug te horen in de groep van scen-artsen. "We bevragen jaarlijks alle 620 scen-artsen en krijgen geen structurele signalen dat het werk emotioneel zwaarder zou worden. Het om deze reden stoppen met dit werk gebeurt in de praktijk zeer weinig. Wel vinden elk jaar meer consultaties plaats. Dit vangen we op door meer scen-artsen op te leiden en te begeleiden", zegt een woordvoerder.

Euthanasie vanwege ernstige oorsuizingen

Euthanasie staat vanavond ook centraal in een uitzending van het NCRV-programma 'Altijd Wat'.

Het programma volgt de 47-jarige Gaby Olthuis die euthanasie wil omdat ze lijdt aan een ernstige vorm van oorsuizen, tinnitus.

Omdat de huisarts van Olthuis niet wil meegaan in haar doodswens wendt de de vrouw zich tot de Levenseindekliniek in Den Haag.

Na uitvoerige gesprekken zijn de artsen en psychiaters van deze kliniek ervan overtuigd dat de moeder van twee kinderen uitzichtloos en ondraaglijk lijdt en dat er geen behandelmogelijkheden meer zijn, de hoofdcriteria voor euthanasie. Op 1 maart is het leven van de vrouw op haar verzoek beëindigd.

De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) in haar regio heeft deze euthanasie als 'zorgvuldig' bestempeld.

Volgens een RTE-woordvoerder is het niet voor het eerst dat iemand vanwege tinnitus euthanasie heeft gekregen.

Sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002 is dit enkele malen gebeurd. Van een toename of trend zou geen sprake zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden