Euthanasie door de jaren heen

23.15 uur, Nederland 2

Het zelfgekozen levenseinde is een steeds weer oplaaiend thema in het publieke debat. Het burgerinitiatief ’Uit vrije wil’ maakt veel los. Hoe staat het anno 2010 met de dilemma’s op het gebied van de levensbeëindiging? Wat betekenen begrippen als autonomie, waardigheid, ondraaglijk lijden en voltooid leven, en hoe bepalen ze de discussie over leven en dood? Daarover gaat vanaf vanavond een vierdelige reeks van Lux.

In de eerste aflevering wordt teruggeblikt op hoe de Nederlandse discussie over euthanasie op gang kwam. In de jaren vijftig en zestig spreken artsen nauwelijks met hun patiënten over het naderende levenseinde, maar ze verrichten wel degelijk handelingen om de dood te bespoedigen. Om het taboe bespreekbaar te maken, komt in de jaren zeventig de euthanasiebeweging op gang. Ook de protestantse kerken doen van zich spreken met rapporten die euthanasie niet zonder meer afwijzen. In de jaren tachtig komt de nadruk steeds meer te liggen op zelfbeschikking, waarbij de patiënt centraal staat en niet de arts. Het principiële debat is dan min of meer beslecht, het gaat nu vooral om regulering en toetsbaarheid om misbruik te voorkomen. In 1994 zendt de IKON de film ’Dood op verzoek’ uit die in binnen- en buitenland veel losmaakt. Toch zal het nog tot 2001 duren voordat er euthanasiewetgeving is.

In het programma wordt terug- en vooruitgeblikt met betrokkenen, onder wie de huisarts uit Dood op verzoek, Wilfred van Oijen en Anne-Mei The, schrijver van het boek Verlossers naast God, over hoe de wetgeving tot stand kwam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden