’Euthanasie bij demente patiënt moet kunnen’

amsterdam – Het aantal meldingen van euthanasie bij demente patiënten is opvallend gestegen. In 2003 waren nul gevallen bij de regionale toetsingscommissies bekend, in 2004 één, in 2005 drie, in 2006 zes.

Euthanasie bij dementerende ouderen ligt uiterst gevoelig omdat aan twee belangrijke wettelijke zorgvuldigheidseisen – de wilsbekwaamheid van de patiënt en de ondraaglijkheid van het lijden – niet kan worden voldaan. De nieuwe euthanasiewet uit 2002 bepaalt dat een arts niet strafbaar is als hij zich aan deze zorgvuldigheidseisen houdt en als hij de euthanasie meldt.

Bij een demente patiënt twijfelen artsen doorgaans aan zijn wilsbekwaamheid. Ook zijn zij er niet van overtuigd dat deze patiënt – die er geestelijk slecht aan toe is – ondraaglijk lijdt. Het is dan ook opmerkelijk dat er in 2006 zes demente patiënten met hulp van hun arts zijn gestorven. Dit blijkt uit het jaarverslag van de vijf toetsingscommissies dat binnenkort verschijnt.

De verpleeghuisarts, filosoof en Trouw-columnist Bert Keizer heeft zich altijd fel tegen euthanasie bij dementerenden verzet. Toch oordeelde hij, als toetsingsarts, onlangs dat een 79-jarige Alzheimerpatiënte op haar verzoek mocht sterven.

„Inmiddels vind ik dat het toch kan”, erkent de verpleeghuisarts vandaag in deze krant. „Noem het voortschrijdend inzicht.” Keizer voorspelt een toename van euthanasie bij patiënten met beginnende dementie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden