Eurozone op weg naar bankenunie

Toezicht vanaf volgend jaar bij ECB Niet-eurolanden vrezen tweedeling

GIJS MOES | BRUSSEL

Frankrijk en Duitsland naderden elkaar gisteravond tijdens overleg in Brussel over het gemeenschappelijk toezicht op de Europese banken. Daarmee leek de weg vrij voor een akkoord, dat de eerste stap zou zijn op weg naar een volledige bankenunie. Zo'n unie moet voorkomen dat banken in de toekomst hun financiele problemen op nationale overheden kunnen afwentelen. In de afgelopen jaren hebben Europese regeringen zich voor honderden miljarden euro's in de schulden gestoken om probleembanken overeind te houden.

Het toezicht moet vanaf volgend jaar bij de Europese Centrale Bank komen te liggen. Dit om te voorkomen dat nationale belangen de doorslag geven of dat multinationale banken niet goed in de gaten gehouden worden. Frankrijk en andere landen willen dat de ECB direct toezicht gaat uitoefenen op alle zesduizend Europese banken.

Maar Duitsland verzette zich daartegen. De Duitse minister van financiën Schäuble wil de kleinere Landesbanken en Sparkassen onder nationaal toezicht houden. Die spelen vaak een cruciale rol in de lokale en regionale economie. Ook Spanje en andere Zuid-Europese landen kennen veel kleinere, lokale banken.

Het compromis dat gisteravond op tafel lag, houdt direct ECB-toezicht in voor banken met een balanstotaal van meer dan 30 miljard euro. Voor Nederland zou dat betekenen dat de vier grote banken - ING, ABN Amro, Rabobank en SNS - onder Europese controle vallen. De kleinere banken blijven dan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank staan.

De Nederlandse regering kan zich vinden in dit compromis, zo bleek gisteren in een Kamerdebat. De ECB zou wel het recht moeten krijgen om actief in te grijpen bij problemen bij een kleinere bank.

"We denken dat we een goede kans hebben vandaag een akkoord te bereiken", zei Schäuble voor begin van het overleg met zijn 26 EU-collega's. "Mijn bedoeling is dat we op tijd een oplossing voor het bankentoezicht vinden, voor Kerstmis." Eerder waarschuwde hij dat het veel langer zou duren voor de bankenunie er was.

Een goede oplossing voor de klachten van de niet-eurolanden was er nog niet. Zij vrezen een tweedeling in Europa, als de eurolanden het nieuwe toezicht bepalen. De landen die andere munten gebruiken, kunnen wel meedoen met het gezamenlijke toezicht, maar zij zijn nu nog vertegenwoordigd in het bestuur van de ECB. De Zweedse minister Borg waarschuwde voor 'ernstige verdeeldheid' in de EU.

Het gezamenlijke toezicht is slechts een eerste stap op weg naar een volledige bankenunie. Daarbij horen ook een fonds om banken in nood te steunen en een gezamenlijk garantiestelsel voor spaarders.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden