Eurozone in gevaar, een ramp voor Nederland en een echec voor Rutte

Buitenlandse media analyseren het einde van de gedoogcoalitie

Leven de mislukte onderhandelingen in het Catshuis en de aanstaande verkiezingen in Nederland ook in het buitenland? Een greep uit de websites van toonaangevende buitenlandse media.

De New York Times trekt de conclusie dat de Nederlandse kabinetscrisis de hele eurozone in gevaar brengt. De vervroegde verkiezingen zijn een uiterst onwelkome boodschap voor de euro, schrijft de Amerikaanse krant, omdat Nederland slechts één van de vier euro-landen is die de felbegeerde AAA-status heeft weten te behouden.

Bij de BBC leggen ze de nadruk op de rol van de 'eerst zo anti-islamitische en inmiddels vooral anti-Europese Geert Wilders' bij de ineenstorting van het kabinet. De Britse nieuwszender citeert een Wilders die vooral opkomt voor gepensioneerden die in hun koopkracht worden aangetast en het niet toestaat dat 'Brussel een economie kaapt die door vooral door de ouderen is opgebouwd'. Dit terwijl, zo zegt de BBC, juist Nederland één van de grootste voorstanders was van strenge fiscale reglementen in Europa.

De redactie van het Spaanse El País noemt de 'extreem-rechtse' en 'xenofobe' leider Wilders de hoofverantwoordelijke voor de breuk in het Haagse. 'De eisen van Brussel zijn dom. Naar de hel met hen', zou hij volgens de Spanjaarden gezegd hebben. El País noemde de hele situatie vooral ook rampzalig voor premier Rutte. Ook persoonlijk; hij is immers wekenlang aan het lijntje gehouden door Wilders, die hem deed geloven dat ze er samen wel uit zouden komen.

De Duitsers zijn het meest dramtisch. De Berliner Zeitung heeft het over 'een ramp' waar Nederland mee geconfronteerd wordt, terwijl Die Welt zegt dat 'Nederland het volgende slachtoffer is van de eurocrisis'. In Griekenland, Italië, Spanje of Slowakije, vielen regeringen immers ook na problemen rond begrotingen.

Het Franse Le Monde brengt nog maar eens in herinnering hoe de minderheidsregering Rutte-Verhagen-Wilders eigenlijk tot stand kwam: óók door onenigheid binnen een coalitie. Het kabinet-Balkende IV kwam in oktober 2010 ten val doordat de drie partijen het niet eens konden worden over de verlenging van de Nederlandse militaire missie in Afghanistan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden