Eurovisiesongfestival populairst in IJsland

televise

Het Eurovisiesongfestival blijft onverminderd populair onder tv-kijkend Europa. In totaal keken er bijna 200 miljoen mensen naar de twee halve finales en de finale van de zestigste editie van de internationale zangcompetitie, maakte organisator EBU bekend. En niet alleen in Europa; in Australië, dat eenmalig mee mocht doen, keken 5,7 miljoen mensen. Toch mogen IJslanders zich met stip de grootste fans noemen. Er zat tijdens de finale bijna geen IJslander voor de televisie die níet keek: 95 procent stemde af op het Eurovisie. En IJsland won niet eens. Dat was Zweden, waar 85 procent van de tv-kijkers voor de finale klaarzat. In Nederland keken bijna 2 miljoen mensen naar de finale zonder Trijntje Oosterhuis. De Nederlandse inzending viel af in de eerste halve finale.

Theater

undefined

Prijs voor Van Hove en Versweyveld

Regisseur Ivo van Hove en vormgever Jan Versweyveld - beiden van Toneelgroep Amsterdam - krijgen de Amsterdamprijs voor de Kunst 2015 in de categorie Bewezen Kwaliteit. Hun werk is van zo hoog niveau, aldus het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, dat er geen andere genomineerden zijn. Het duo - ook privé een stel - werkt behalve bij Toneelgroep Amsterdam ook buiten de grenzen samen. "Hun naam en faam winnen internationaal terrein", schrijft de jury dan ook. Voor de Stimuleringsprijs zijn rapper Akwasi, Stichting Nieuwe Helden van Lucas de Man en Wouter Goedheer, en muziekpodium Splendor genomineerd. In de categorie Beste Prestatie zijn dat theatermaker Jacob Ahlborn, beeldend kunstenaar Renzo Martens en componist Merlijn Twaalfhoven.

film

undefined

Zoon wil film maken over Mister Spock

Fans van Mister Spock uit de serie 'Star Trek' kunnen uitkijken naar een documentaire over de carrière van acteur Leonard Nimoy. Tenminste, als diens zoon via een crowdfundingactie genoeg geld weet te verzamelen voor het project.

In februari overleed Nimoy op 83-jarige leeftijd aan de longziekte COPD. Hij werd wereldberoemd met zijn rol in in Star Trek waar hij de half-Vulcan (half buitenaards en half menselijk) Mister Spock speelde. Hij kreeg er drie Emmy Awards voor. De documentaire zal zich niet beperken tot een objectieve en feitelijke kijk op de carrière van de Amerikaanse acteur. Zijn zoon wil ook zijn eigen visie op zijn vader verfilmen. Hij hoopt voor 2 juli ruim 500.000 euro bij elkaar te hebben. Hij heeft nog even te gaan: de teller staat nu op zo'n 60.000 euro.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden