Eurotunnel eist verbod op 'boek vol laster'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - 'Het langste crematorium ter wereld.' De directie van de Eurotunnel onder het Kanaal voelt zich beledigd door deze en andere 'lasterlijke' passages in een pas verschenen studie over Europese miljardenprojecten als de Kanaaltunnel, de Franse snelle-kweekreactor en de Eurofighter.

In een kort geding tegen de Franse uitgever Editions du Seuil, gisteren in het Franse Boulogne-sur-Mer, eist Eurotunnel dat het boek wordt verboden. Of, op z'n minst, dat twaalf gewraakte passages worden geschrapt. In het boek 'De bodemloze put, megaprojecten en manipulatie' analyseert de Amerikaanse hoogleraar management Robert Bell onder meer de veiligheidsproblemen en de risico's bij ongelukken in zo'n tientallen kilometers lange tunnel.

De auteur laat in zijn bijzonder kritisch ogende studie onder meer bestuurders van de Britse vakbond van brandweerlieden aan het woord. Naar aanleiding van de grote brand in de Kanaaltunnel in november 1966 doen zij in het boek enige malen de omstreden uitspraak over het 'langste crematorium ter wereld'. Hoewel deze beeldspraak een citaat van brandweerlieden is, en niet een stelling van de auteur zelf, eist Eurotunnel dat deze en andere passages worden 'rechtgezet'. Ook betwist Eurotunnel dat het risico bij explosies in de tunnel groot is, omdat de hitte in de onderzeese buis niet wegkan.

Editions du Seuil stelt dat het boek is gebaseerd “op een diepgaand onderzoek, op een uiterst nauwgezette werkwijze en op documenten uit de eerste hand”. Het werk is bedoeld als bijdrage aan een maatschappelijke discussie. Verder beroept het zich op het recht van vrije meningsuiting.

Robert Bell doceert aan het Brooklyn College van New York, en heeft publicaties over management, wetenschap en de wapenindustrie in Newsweek en The New York Times op zijn naam staan. De bodemloze put, diens vijfde boek, is recent ook in het Nederlands verschenen, bij de Rotterdamse uitgever Aristos. Maar de woordvoerder van dit bedrijf zegt nog geen boze brieven van Eurotunnel te hebben ontvangen. “Misschien weet Eurotunnel niet dat er ook een Nederlandse uitgave van het boek is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden