Europol: zeker 10.000 vluchtelingenkinderen vermist

null Beeld EPA
Beeld EPA

Na aankomst in Europa zijn zeker 10.000 vluchtelingenkinderen verdwenen. Dat meldt Europol zaterdag. De Europese politieorganisatie vreest dat veel van die kinderen in handen zijn gekomen van drugsbendes en groepen die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

bewerkt door redactie

In de Britse krant The Guardian waarschuwt kabinetschef Brian Donald van Europol zaterdag voor deze praktijken. Volgens de leidinggevende zijn alleen in Italië al 5000 kinderen na hun registratie verdwenen en in Zweden 1000. In heel Europa gaat het volgens Europol om zeker 10.000 vermiste kinderen.

"Niet al deze kinderen zullen door criminelen worden uitgebuit, sommigen zullen onder de hoede van familieleden zijn. Maar we weten gewoon niet waar ze zijn, wat ze doen of met wie ze zijn", aldus Donald.

Save the Childrein schatte dat vorig jaar ongeveer 26.000 onbegeleide gevluchte kinderen Europa zijn binnengekomen. Vergeleken met dat aantal is 10.000 vermoedelijk nog een conservatieve schatting, zei Donald.

Hij bevestigde dat Europol aanwijzingen heeft dat een aantal kinderen seksueel is uitgebuit door criminelen. In Duitsland en Hongarije zijn grote aantallen criminelen opgepakt die zich bezighielden met het uitbuiten van migranten, aldus Donald.

"De afgelopen achttien maanden heeft zich een complete criminele infrastructuur ontwikkeld, die zich richt op het uitbuiten van migranten. In Duitsland en Hongarije zijn gevangenissen waar de grote meerderheid van de mensen die daar zitten zijn gearresteerd in verband met criminele activiteiten rond de migratiecrisis", zei de Europol-kabinetschef.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden