Europese werknemers krijgen te weinig scholing

door Wilma van Meteren

De scholing van werknemers in de Europese Unie komt niet van de grond. Die is wel nodig om hen weerbaarder te maken op de snel veranderende arbeidsmarkt.

Uit onderzoek van de Europese denktank Eurofound, dat vandaag in Brussel wordt gepubliceerd, blijkt dat in de afgelopen vijf jaar de deelname aan trainingsprogramma’s niet is gegroeid. In vergelijking met het jaar 2000 zijn werkgevers juist minder gaan investeren in opleiding van hun personeel.

Vooral de scholing van oudere en laaggeschoolde werknemers schiet tekort, terwijl Europese landen hebben afgesproken het levenlang leren van álle werknemers te bevorderen. De Europese Unie wil over drie jaar aan de top van de kenniseconomieën in de wereld staan.

Slechts een kwart van de mannen tot vijftig jaar krijgen scholing via hun werkgever. Maar onder de 50-plussers is dat nog maar 20 procent, constateren de onderzoekers uit Dublin. Hoger opgeleiden ontvangen veel meer training dan laaggeschoolden (tien procent).

In een gisteren gepubliceerde enquête van de Europese Commissie wijzen Europese werknemers juist op het belang van regelmatige scholing en aanpassingsvermogen om voor nieuw werk inzetbaar te zijn. Liefst 84 procent van hen gaat ervan uit dat een ’baan voor het leven’ niet meer bestaat.

FNV-beleidsadviseur Erik Pentenga, betrokken bij Eurofound, heeft het verbaasd hoe moeilijk het leven-lang-leren van de grond komt, ook in Nederland. Het kost veel moeite om bepaalde sectoren te overreden hiervan werk te maken. ’Struisvogelpolitiek’ noemt Pentenga het. „We maken al jaren afspraken om scholing te bevorderen met hulp van speciale fondsen en persoonlijke ontwikkelingsplannen. Maar in veel fondsen blijft geld over.”

Werkgevers zijn niet altijd bereid mee te werken aan scholing, maar ook bij werknemers zijn er weerstanden, zegt Pentenga. „Bij KPN, waar duizenden banen verloren gaan, zijn prachtige scholingsafspraken gemaakt, maar mensen komen niet in beweging.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden