Europese Vogelbescherming: diclofenac dodelijk voor gieren
BirdLife International waarschuwt voor het gebruik van diclofenac in de vee-industrie. De ontstekingsremmer kan een bedreiging zijn voor Europese gieren, omdat zij kadavers eten die behandeld kunnen zijn met het middel. Voor de roofvogels heeft het een giftige werking.
Diclofenac is aangetroffen in vleesproducten in Spanje. In dat land leeft 80 procent van de Europese gierpopulatie. Ook in Italië wordt het middel verhandeld, hoewel daar veilige alternatieven voorhanden zijn zoals Meloxicam en Ketoprofen. Volgens Ariel Brunner, beleidsmedewerker bij BirdLife Europe, wordt het middel steeds vaker toegepast. "Onze grote zorg is dat diclofenac in meer landen verspreid gaat worden, omdat het hier vrij beschikbaar is."
In India, Pakistan en Nepal bleek al eerder hoe funest het gebruik van diclofenac kan uitpakken. In de jaren negentig maakten veehouders daar geregeld gebruik van het geneesmiddel voor hun vee. Bijna de hele gierpopulatie stierf na het eten van kadavers, die daarvoor behandeld waren. Sinds in deze Axiatische landen een verbod geldt op het medicijn, vertoont de populatie Indiase gieren tekenen van herstel.
De internationale vogelbeschermingsorganisatie vreest nu dat decennialange investeringen voor het behoud van de Europese gieren verloren gaan. De vale gier en de lammergier hebben zich recent hersteld van extreem lage populaties, maar dat kostte veel inspanning van natuurbeheerders. Zo zijn jonge gieren uitgezet en bijgevoerd. Europa kent nog twee andere zeldzame giersoorten. De aasgier wordt met uitsterven bedreigd en de monniksgier is geregistreerd als 'bijna in gevaar'.
Volgens de Europese Vogelrichtlijn zijn de EU en de lidstaten wettelijk verplicht om gieren te beschermen. Ook moet volgens de bepalingen van de Europese medicatiewetgeving ecologische schade worden vermeden. Brunner noemt dit ironisch. "Enerzijds geeft de EU geld uit aan het behoud van de bedreigde giersoorten, anderzijds geeft ze toestemming voor een medicijn dat hun doodvonnis kan betekenen."
undefined