Europese top / Polen akkoord, uitbreiding EU een feit

KOPENHAGEN - Polen is gisteravond in Kopenhagen akkoord gegaan met het financiële aanbod van de Europese Unie. De uitbreiding van de unie met tien nieuwe lidstaten in 2004 kan doorgaan. Alle partijen zijn tevreden. Ook premier Balkenende, die benadrukte dat de concessies die in Kopenhagen zijn gedaan, geen gevolgen hebben voor de Nederlandse EU-contributie.

Polen, de grootste van de tien nieuwe lidstaten, heeft tot het laatste moment dwarsgelegen. Ook Tsjechië wilde niet toegeven. ,,Het waren pittige onderhandelingen'', erkende premier Balkenende. De Poolse delegatie heeft geknokt voor haar boeren, die nu meer op gelijke voet worden behandeld dan in eerdere Europese voorstellen.

Warschau mag de directe -maar beperkte- inkomenssteun van de EU aan de boeren zelf aanvullen. Polen kan daarvoor een miljard euro Europees geld gebruiken, dat al gereserveerd was voor andere doeleinden. Het land krijgt ook 108 miljoen euro meer om de grensbewaking te verbeteren.

,,Dat is ook in het belang van Nederland en de rest van de EU'', oordeelde premier Balkenende. De Poolse delegatie was verheugd. Het onderhandelingsteam had zich vastgebeten in het financiële pakket, mede onder druk van een lastige coalitiepartner in de regering. De Boerenpartij dreigde zelfs met een kabinetscrisis in Polen.

De Poolse minister van Europese zaken Hübner zei na afloop dat het de Polen minder ging om de centen als wel de gelijke behandeling. Zij ziet het referendum in haar land volgend jaar met vertrouwen tegemoet. ,,Maar er blijft nog veel te doen om de burgers te overtuigen'', aldus Hübner.

Premier Balkenende betreurde het dat in Kopenhagen geen doorbraak is bereikt over de hereniging van Cyprus. Wellicht gebeurt dat de komende maanden, aldus Balkenende. ,,Maar'', zei hij, ,,ik ben tevreden dat we op deze top hebben kunnen bijdragen aan een nieuwe perspectief voor Europa in de 21ste eeuw.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden