Europese top / Iedereen met een zak snoep naar huis

KOPENHAGEN - De Turken boos, de Polen chagrijnig, de Tsjechen ontnuchterd, de Hongaren weifelend, de Turkse Cyprioten dwars, de Roemenen en Bulgaren berustend. En de Griekse Cyprioten, de Esten, de Letten, de Maltezers, de Slowaken en de Slovenen blij.

Zo was gisteren rond het middaguur ruwweg de stemming op de top van regeringsleiders in Kopenhagen. Maar de wil om tot een akkoord te komen overwon. Het komt allemaal goed, hadden diplomaten in de eerste nacht van de topontmoeting al sussend gesproken. De uitbreiding van de Europese Unie gaat echt wel door. Maar het partijtje moet wel tot het einde worden gespeeld en iedereen moet een paar punten binnenhalen. Inclusief een zak snoep voor thuis.

En zo geschiedde. De Turkse minister-president Gül toonde zich gistermorgen in een onderhoud met de Franse regeringsleider Chirac en diens Duitse collega Schröder nog laaiend over het compromis dat de vijftien lidstaten de eerste avond hadden gesloten. Dat bestaat eruit dat de mensenrechtensituatie in Turkije pas eind 2004 opnieuw onder de loep wordt genomen. Vindt het land dan genade in de ogen van de Europese Commissie, dan kan er eens rustig met toetredingsonderhandelen worden begonnen. Maar gistermiddag, zo rapporteerde Rasmussen, was de toon al veel milder. Turkije zou zelfs hebben toegegeven eigenlijk wel tot eind 2004 nodig te hebben om aan alle eisen te voldoen.

Ook voor Polen gold dat er wel even een robbertje moest worden gevochten, na alle moeite die het land zich heeft getroost om het budget aan landbouwsubsidies omhoog te krijgen. Rasmussen had na de lunch nog verslag gedaan van ,,ernstige problemen''. Het land had de eis voor een groter aandeel in de landbouwsubsidies nog eens kracht bijgezet, en Denemarken had een poging om streng te blijven met harde Poolse woorden moeten bekopen.

,,Alles ligt in de handen van de Duitse bondskanselier Schröder. Zegt hij ja, dan krijgt Polen meer geld. Zegt hij nee, dan gaat het feest voor Polen niet door'', had een invloedrijke diplomaat vooraf al gezegd, en inderdaad: Even na drieën gaf Schröder te kennen door de knieën te zijn gegaan. Polen kan rekenen op extra kredieten om de toetreding te versoepelen, zo liet de Duitser weten. De Poolse delegatie nam uitgebreid de tijd om het aanbod in ogenschouw te nemen, zelfs zo lang dat de geloofwaardigheid van Schröder leek te bezwijken terwijl de ster van Polen als keiharde onderhandelaar rees. Uiteindelijk gaf het land echter groen licht. Waarmee ook de grootste dwarsligger met opgeheven hoofd naar huis kon.

Het vergelijk met Polen deed het gematigde protest van Tsjechië en Hongarije, eveneens gegadigden voor meer financiële steun, verzwakken. Ook voor Slovenië bleef weinig te klagen over.

Nog luttele uurtjes hadden de leiders nodig voor details, maar om acht uur 's avonds was de toon gezet. De Europese Unie telt vanaf mei 2004 25 lidstaten, na een dag van onderhandelingen die wel zwaar was, maar niet kon mislukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden