Interview

Europese toernooien mogen wel wat spannender, vindt NOC-NSF

Zwemmen in Glasgow. Beeld EPA

Met belangstelling kijkt Maurits Hendriks van NOC-NSF naar de European Championships, het experiment in Glasgow en Berlijn waar de EK's van zeven sporten tegelijk worden gehouden. "Nee, dit zijn niet de Olympische Spelen in het klein."

Een nieuw tijdperk in de professionele sport. Zo typeren de organisatoren van de European Championships het nieuwe evenement, waarin zeven olympische sportbonden de handen ineen hebben geslagen. In Glasgow staan tien dagen van Europese kampioenschappen zwemmen, turnen, roeien, wielrennen, golf en triatlon op het programma, terwijl vanaf maandag in Berlijn wordt gestreden om de Europese atletiektitels.

Beeld ANP

Een bundeling van krachten met als doel de zichtbaarheid en marketingwaarde van de sporten te vergroten. Onder de paraplu van de European Broadcasting Union (Ebu), die de beelden van de zeven Europese kampioenschappen aanbiedt aan vrijwel alle Europese omroepen. 

Maurits Hendriks, technisch directeur van sportkoepel NOC-NSF, kijkt vol belangstelling naar de samenvoeging van EK's. "Het is niet makkelijk in te schatten of dit concept duurzaam is."

Hoe kijkt NOC-NSF aan tegen deze bundeling van krachten?

"De organisatie van EK's staat onder druk en dat is ook bij ons een onderwerp van gesprek. Er zijn veel verschillen tussen EK's. Voor het succes van een Europees Kampioenschap is het belangrijk in welk land het wordt georganiseerd. Een EK hockey in Nederland heeft een groot sportief belang en trekt veel publiek, een EK hockey in Polen leeft minder en spreekt ook minder tot de verbeelding. Het sportieve belang van EK's verschilt ook sterk. Bij de meeste teamsporten doet bijna de hele wereldtop mee, terwijl in atletiek Europese toppers het EK soms laten schieten ten faveure van de Diamond League of andere wedstrijden met een mondiaal karakter.

"Daar komt bij dat niet elke Europese federatie even professioneel is en daardoor is niet elk toernooi even goed georganiseerd. Het is zelfs voor olympische sporten soms moeilijk om een EK georganiseerd te krijgen. Voor zulke sporten is het combineren van evenementen een goede optie. En in Europa staan overheden niet altijd in de rij om grote internationale sportevenementen te organiseren. Helemaal als de publieke belangstelling niet zeker is, als het om dure evenementen gaat en als het de vraag is of er goede tv-coverage gerealiseerd kan worden."

Een van de doelen van de European Championships is meer aandacht van de media en een grotere opbrengst uit reclame voor de sporten.

"Het is toe te juichen dat Europese sportorganisaties en de Europese publieke omroepen met deze nieuwe opzet de beleving van de toeschouwers ter plekke en via de media wil verbeteren. De organisatoren streven naar een grotere exposure en beleving van de fans dan bij afzonderlijke organisatie van deze EK's. Met als beoogd effect een grotere marketingwaarde. Het zal moeten blijken of deze effecten optreden, maar het is belangrijk dat bonden bezig zijn hun evenementen een grotere waarde te laten krijgen."

Valt er nog meer te veranderen?

"Het valt mij op dat niemand innovatief omgaat met de EK's op deze Championships. Waarom geen nieuwe formats? Als een EK roeien alleen kan worden gehouden op stilstaand water van twee kilometer rechtdoor, dan levert dat kleine deelnemersvelden op en zijn er maar weinig steden waar dit kan worden georganiseerd. Als een EK roeien ook als knock-outcompetitie op een rivier kan, zoals de Head of the River of de Boat Race tussen Oxford en Cambridge, dan wordt het makkelijker en goedkoper om te organiseren en misschien ook leuker om naar te kijken."

Is het combineren van kampioenschappen de toekomst?

"We zien de laatste jaren een toename van het aantal evenementen voor meerdere sporten, zoals de Europese Spelen (Minsk, 2019), de World Beach Games (San Diego, 2019) en de Jeugd Olympische Spelen (Buenos Aires, 2018). Het zou best kunnen dat verschillende sporten vaker tegelijkertijd en in hetzelfde land evenementen gaan organiseren. Als de schaalvoordelen, zoals meer aandacht en mediamogelijkheden, maar groot genoeg zijn. Het is niet makkelijk in te schatten of dit concept duurzaam is. Dat zal moeten blijken."

Worden het Olympische Spelen in het klein?

"Nee, dat niet. Er is geen gezamenlijke beleving voor de sporters, geen atletendorp, geen openingsceremonie en de sporters nemen niet deel als één team. Het gaat bovendien om maar zeven EK's, waarvan zes in één stad. Het is vooral een marketing- en mediaconcept ten behoeve van deze sporten en deze EK's. Wij zijn benieuwd naar de voordelen en of die groot genoeg zijn voor zowel de Ebu, Europese kandidaatsteden en de betrokken sportorganisaties."

Zijn de European Championships een aanvulling op of een concurrent van de Europese Spelen?

"Dat is moeilijk eenduidig te beantwoorden. De European Championships worden twee jaar, en de Europese Spelen één jaar voor de Olympische Spelen gehouden. Gelet op het tijdvak zijn het dus geen concurrerende evenementen. De Europese Spelen moeten zich nog een plaats verwerven tussen bestaande evenementen. Dat vraagt om een groeiproces. De Europese Spelen gaan ook uit van een ander concept. Veel innovatieve formats, nieuwe sporten, een gezamenlijke beleving voor de sporters die als één team - voor Nederland Team NL - deelnemen. Bovendien tellen resultaten bij de meeste sporten mee voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen."

Lees ook: 

Na uren van spanning was er verlossing: de turnploeg staat in de EK-finale

Bondscoach Gerben Wiersma omschreef het optreden van zijn
vijf turnsters als 'niet heel goed en niet heel slecht', maar het resultaat stemde hem meer dan tevreden.

Al tien jaar turnen op topniveau: Sanne Wevers blikt terug én vooruit

Ze was 17 jaar en brak met twee keer goud door bij een wereldbekerwedstrijd in Glasgow. Zij kan nooit meer anoniem een turnhal binnenlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden