Europese stemmentrekker gezocht

Alle Nederlandse partijen zijn op zoek naar een nieuwe Europese lijsttrekker. Ook GroenLinks, want Kathalijne Buitenweg stapt op.

Kathalijne Buitenweg wil na negen jaar in het Europees Parlement voor GroenLinks nieuwe werkervaring opdoen. „Ik ga heel serieus op zoek naar een andere baan”, zegt de 38-jarige politica opgewekt.

Geruchten over een overstap naar Den Haag drukt ze direct de kop in. „Ik ga niet verder in de politiek, dus niet naar de Tweede Kamer.” Nee, ze is niet teleurgesteld in de politiek. „Ik heb veel bereikt en nu is het tijd om iets anders te gaan doen. Dat is beter voor mezelf.”

De behoefte om meer tijd te hebben voor haar gezin, met twee jonge kinderen, speelt mee. „Ik ben nu iedere week vier dagen van huis, ik wil ook wel eens mee naar een ouderavond.” Het presenteren van een nieuw tv-programma, ’Goedemorgen Europa’, lijkt haar wel iets. Maar verder heeft ze nog geen idee.

Buitenweg maakte wel een kans om op te klimmen in het Europarlement, tot voorzitter van een commissie of co-voorzitter van de Groene fractie. Maar dan had ze nog meer tijd moeten steken in haar werk.

GroenLinks zit wel met een probleem door het vertrek van Buitenweg, die de vorige keer de lijst trok. Ook haar collega Joost Lagendijk stopt ermee, zodat het Nederlandse deel van de groene fractie bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar helemaal vernieuwd moet worden. Wie de nieuwe lijsttrekker wordt, is nog niet bekend. Dat beslissen de leden begin volgend jaar, na een interne campagne.

Voor GroenLinks is het zaak om met een aansprekende naam te komen, net als voor de andere partijen. Want er zal gevochten moeten worden om de zetels. Nu het Verdrag van Lissabon van tafel is, wordt het Europarlement iets ingekrompen en daarbij raakt Nederland één van de 27 zetels kwijt. Bovendien doet ook het fenomeen Wilders volgend jaar mee in Brussel. En de SP, nu met twee vertegenwoordigers, hoopt haar electorale zegetocht voort te zetten.

Wie de grote partijen gaan inzetten om aandacht te trekken, is nog niet duidelijk. Alleen bij de VVD circuleert de naam van een kandidaat-lijsttrekker: Kamerlid Hans van Baalen. Hij denkt nog even na. Mocht Van Baalen het niet doen, dan zijn er wel belangstellenden onder de zittende Europarlementariërs: Toine Manders en Jeannine Hennis-Plasschaert. Maar ze laten een bekende naam graag voorgaan, met het oog op de stemmenwinst.

Bij CDA en PvdA zijn vooral vraagtekens te noteren. De christen-democraten hebben gedacht aan Ben Bot, die lange tijd vertegenwoordiger was van Nederland bij de EU en daarna minister van Buitenlandse Zaken. Maar Bot wil niet. Een opvolger voor Camiel Eurlings, die bij de vorige Europese verkiezingen een goed resultaat boekte, is nog niet zo snel gevonden.

Bij de PvdA deed de naam van Jan Pronk even de ronde, maar hij lijkt het te houden bij het schrijven van een Europees programma. Bekende namen zijn welkom, maar ze moeten ook weer niet te veel herinneren aan de ’oude politiek’.

Kanonnen uit de landelijke politiek Europees inzetten, zoals in andere landen gebeurt, is geen Nederlandse gewoonte. „We moeten met Europa ook jongeren aanspreken, we zijn veel bezig met nieuwe media”, zegt een medewerker van een van de grote partijen. „Dan moet je niet met je opa aankomen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden