Europese sprong in diepe voor Willem II

TILBURG - Als eerste Nederlandse voetbalclub kreeg Willem II in 1955 het recht deel te nemen aan de Europa Cup. Maar wat deden de toenmalige landskampioenen uit Tilburg: ze gingen niet! Liever liet Willem II de eer aan buurman PSV. Vanavond bestormen de Tricolores voor de tweede keer in de lange clubgeschiedenis Europa. Met gemengde gevoelens.

MAARTEN WIJFFELS

Waarom Willem II 43 jaar geleden zijn beurt voorbij liet gaan? “Angst voor de financiële risico's van een Europees avontuur”, zo staat in het jublieumboek van de 102 jaar oude vereniging te lezen. Bezien in het licht van de jaren negentig, waarin het spelen van Europees voetbal meer een lucratieve dan een sportieve aangelegenheid dreigt te worden, komt die argumentatie koddig en meelijwekkend over.

Een duik in de archieven leert echter dat Willem II snel professionaliseerde. In 1963 kwalificeerde de ploeg zich na het winnen van de KNVB-beker opnieuw voor een Europa Cuptoernooi. Als tegenstander in de eerste ronde rolde het Manchester United van de legendarische coach Matt Busby uit de koker. In de thuiswedstrijd - afgewerkt in de Rotterdamse Kuip omdat het stadion van Willem II niet over lichtmasten beschikte - werd een verdienstelijk gelijkspel in de wacht gesleept (1-1). Twee weken later werden de Brabanders op een kolkend Old Trafford genadeloos afgeserveerd: 6-1.

Een kwart eeuw na die vuurdoop keert Willem II vanavond terug aan het Europese firmament. In het duel met de Georgische landskampioen Dinamo Tbilisi. Een tegenstander die qua naam niet direct tot de verbeelding spreekt, maar die wel in het bezit is van een Europa Cup II (1981) en zich eerder dit seizoen bijna kwalificeerde voor de Champions League. In de voorronden bleek de nummer twee van Spanje, Athletic de Bilbao, over twee wedstrijden maar nipt te sterk.

In Tilburg kijken ze dan ook met gemengde gevoelens tegen de loting aan, bekent voorzitter Vullings aan de vooravond van het duel. “Ploegen uit het Oostblok spreken per definitie niet aan bij het grote publiek. Dus ook Tbilisi niet”, weet de preses. “Insiders weten echter dat het een elftal is met kwaliteit. Ze worden niet voor niets elk jaar fluitend kampioen, en topspelers als Kinkladze en de gebroeders Arveladze hebben bij de club hun opleiding gekregen.”

De woorden van Vullings maken duidelijk dat bij de beleidsbepalers van Willem II de angst leeft dat de eigen ploeg het vanavond in een halfleeg stadion zal moeten opnemen tegen een door de buitenwacht schromelijk onderschatte opponent. Het aantal verkochte toegangskaarten, tot gisteren niet meer dan achtduizend stuks, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Om de verkoop zoveel mogelijk te stimuleren heeft het bestuur van Willem II inmiddels besloten dat tickets voor iedereen verkrijgbaar zijn. De door velen zo verfoeide clubcardregeling is in samenspraak met burgemeester Stekelenburg voor één keer nietig verklaard. “We zijn ons ervan bewust dat dat risico's met zich mee brengt”, erkent Vullings. “Maar hoe vaak komt het voor dat een club als Willem II Europees speelt? Wij vinden dat iedereen deze historische wedstrijd moet kunnen bijwonen.”

Trainer Co Adriaanse kijkt vooral ontspannen tegen de tweestrijd aan. Wat hem betreft heeft Willem II niets te verliezen. “Ik beschouw deze wedstrijden puur als een extraatje. Het competitiebelang staat bij mij voorop.” Aan het einde van de competitie zorgde Adriaanse voor enige opschudding in Tilburg door te verklaren dat het afdwingen van Europees voetbal voor hem niet zaligmakend was. De extra belasting zou ten koste gaan van de prestaties in de competitie, zo vreesde hij.

De oefenmeester zag Dinamo Tbilisi tot nu toe geen enkele keer aan het werk. Het analyseren van de tegenstander liet hij de afgelopen weken over aan technisch manager Martin van Geel en hoofd scouting Gerard Wielaert. Opmerkelijk voor een trainer die bekend staat om zijn minutieuse manier van werken. “Ik ben eenvoudigweg niet in de gelegenheid geweest om te gaan kijken”, aldus Adriaanse. “Sinds de loting hebben zij maar één competitieduel afgewerkt. Dat was een week geleden en daarbij waren Van Geel en Wielaert aanwezig. In Georgië gelden kennelijk andere normen dan in Nederland. Als Tbilisi niet wil spelen, dan gooien ze hun duel er gewoon uit. Blijkbaar vinden ze de Europa Cup daar heel belangrijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden