Europese Spelen in Nederland afgeblazen: toch te duur

Archieffoto van de algemene vergadering van NOC*NSF over de Europese Spelen. De sportbonden stemden voor.Beeld anp

De sportbonden waren voorstander en het evenement was al toegewezen, maar de Europese Spelen van 2019 worden toch niet in Nederland gehouden. Het benodigde geld dat de overheid beschikbaar moest stellen, komt er niet. Daarom wordt de organisatie aan het Europees Olympisch Comité teruggegeven.

Dat meldde de sportkoepel NOC*NSF vandaag, nadat de betrokken overheden stelden niet te willen investeren in het evenement. In een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zeggen het kabinet, de provincies en gemeenten dat het uittrekken van de benodigde 57,5 miljoen euro een 'te groot beslag legt op de schaarse middelen die overheden tot hun beschikking hebben'.

Ook is er dan niet genoeg geld meer over voor topsportontwikkeling in eigen land, aldus de overheden. Bovendien is het maar de vraag of er voldoende topsporters voor het evenement gaan kiezen. Bij sporten als atletiek, zwemmen en paardensport wordt het Europees Kampioenschap namelijk in dezelfde periode gehouden.

De financiële dekking van de overheden was een allesbepalende voorwaarde voor de NOC*NSF. Voor de organisatie van het omvangrijke sportevenement had sportkoepel NOC*NSF 125 miljoen euro begroot. Dat geld moest komen van de overheden en het bedrijfsleven. De sportbonden bedongen tijdens de algemene ledenvergadering in april dat zij geen financiële bijdrage zouden leveren.

De opzet van het toernooi zou voor een groot sportevenement heel goedkoop zijn, beloofde NOC*NSF. Het toernooi zou verspreid over vijf provincies en negen steden in bestaande stadions en sporthallen worden gehouden. Van een dure openingsceremonie zou geen sprake zijn en in een centraal atletendorp was ook niet voorzien. Het Europees Olympisch Comité zag de opzet als een voorbeeld voor de toekomst en wees de Spelen toe aan Nederland.

'Gebrek aan visie'
NOC*NSF reageerde teleurgesteld op de brief van het ministerie. “De NOC*NSF begrijpt dit besluit van de overheden niet en ziet dit als een gebrek aan visie op de toekomst van de grote sportevenementen. NOC*NSF ziet het als een gemiste kans voor Nederland om te laten zien hoe je een groot multi-sportevenement op een vernieuwende wijze en op een normale schaal over een heel land verspreid organiseert…

"NOC*NSF had verwacht dat dit plan, dat door de Nederlandse sport, de internationale sportwereld en vele private partijen al was omarmd, ook door de gezamenlijke Nederlandse overheden zou worden gesteund.”

In Bakoe worden vanaf vrijdag de eerste Europese Spelen gehouden.Beeld epa

Bezwaar bij steden
Genoeg geld vinden voor het evenement was al langer een probleem. Steden als Utrecht en Rotterdam konden zich niet vinden in de financiering en gaven in mei al aan geen speelstad te willen worden. Den Haag en Amsterdam hadden hun bezwaren al geuit.

Daar staat tegenover dat Den Bosch zich vandaag wel kandidaat stelde als speelstad. De gemeenteraad wilde drie miljoen uittrekken om het hockey en het handboogschieten naar de stad te halen, meldde Omroep Brabant vandaag.

Bakoe
De eerste Europese Spelen beginnen vrijdag in Bakoe, Azerbeidzjan. Nederland doet met 119 sporters aan het sportevenement mee.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden