Europese ruimtesonde na 2,5 jaar wakker uit diepe winterslaap

Animatie van ESA satelliet Rosetta. Beeld epa
Animatie van ESA satelliet Rosetta.Beeld epa

Spannende uren vandaag voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. De ruimtesonde Rosetta, op weg naar een verre komeet, moet wakker worden uit een diepe winterslaap. Vrijwel alle onderdelen waren ruim 2,5 jaar lang uitgeschakeld. Om 11 uur Nederlandse tijd gaat de wekker en moeten de systemen worden opgestart. Op zijn vroegst wordt vanavond duidelijk of de sonde het weer doet. Lukt het niet, dan is een ambitieuze missie van ongeveer een miljard euro hoogstwaarschijnlijk mislukt.

Redactie

De Rosetta sliep sinds 8 juni 2011. Alleen de hoofdcomputer en de verwarming werkten nog. Dat moest brandstof en energie besparen. De sonde vloog namelijk op een miljard kilometer van de aarde. Daar is nauwelijks zonlicht en zijn de temperaturen extreem laag. Nu komt de Rosetta langzaam dichterbij en kan ze weer wakker worden.

Meevliegen met komeet
De Rosetta is op weg naar de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. Dat is een zwart brokstuk van steen, stof en ijs. In augustus van dit jaar moet de sonde aankomen bij de komeet. Ze gaat meevliegen. In november zet ze een lander op het oppervlak. Dit alles is nog nooit eerder gedaan. De Rosetta onderzoekt waaruit de komeet bestaat en hoe hij verandert als hij dichter bij de zon komt.

Aan de missie zit een Nederlands tintje. De Rosetta krijgt haar stroom namelijk van extreem gevoelige zonnepanelen, die gemaakt zijn door het bedrijf Dutch Space uit Leiden.

null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden