'Europese regering is antwoord op crisis'

Verhofstadt en Cohn-Bendit schrijven pamflet uit woede

GIJS MOES | BRUSSEL

'In een woedeaanval' is het boek tot stand gekomen. Dat zegt Guy Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en oud-premier van België, over het uitgebreide pamflet dat hij schreef samen met Daniel Cohn-Bendit, aanvoerder van de Europese groenen. Gisteren presenteerden zij 'Voor Europa!' in Brussel.

De woede van Verhofstadt en Cohn-Bendit betrof "de manier waarop Europa geleid wordt, of niet geleid", zegt de liberaal. "Na twintig crisistoppen is er nog altijd geen oplossing." Terwijl die oplossing zo simpel is, volgens de twee Europese kopstukken: op naar een verenigd en federaal Europa.

Verhofstadt en Cohn-Bendit bestrijden dat de crisis puur economisch is. "We zitten in een politieke crisis met economische gevolgen", zegt de Belgische politicus. "De nationale politici staan niet klaar om Europa extra bevoegdheden te geven." En dat is wel nodig. "Iedereen weet dat één munt ook één staat nodig heeft."

Cohn-Bendit ziet wel dat overal waar mensen de straat op gaan, zij zich juist tegen Europa keren. "Veel burgers zijn teleurgesteld in Europa. Ze zoeken een antwoord op de crisis in de natiestaat. Maar daar verzetten wij ons tegen." Want de nationale staten hebben volgens de studentenleider van mei '68 geen toekomst. "Over dertig jaar zit geen van de Europese landen nog in de G8. Ze zijn dan allemaal kleiner en vergrijsd." De oplossing? "Europa."

Er moet een 'echte Europese regering' komen, met een 'echte Europese democratie'. Het Europees Parlement krijgt twee kamers, een die de bevolking vertegenwoordigt en een met afgevaardigden van de lidstaten. Een 'echte Europese defensie' en een Europees paspoort mogen ook niet ontbreken.

Maar hoe moet zo'n federaal Europa vorm krijgen? Ook daar is over nagedacht. Burgers krijgen twee stemmen: een voor het Europees Parlement en een voor de voorzitter van de Europese Commissie. Vervolgens moet er een conventie komen die een Europese grondwet opstelt.

Die grondwet moet in een referendum voorgelegd worden aan de Europese burgers. Maar ook de lidstaten moeten stemmen over de vraag of ze willen toetreden tot een federatie. Een land dat tegenstemt, doet niet mee. Cohn-Bendit: "Dan mag het Verenigd Koninkrijk beslissen of ze de 51ste staat van de VS worden, of zich bij Europa aansluiten."

De persconferentie van de twee politici en hun co-auteur, de Franse journalist Jean Quatremer, verloopt in vier talen: Frans, Duits, Engels en een beetje Nederlands. Is dat geen toonbeeld van de grote Europese verwarring? "Nee, de linguïstieke diversiteit is geen obstakel", zegt Verhofstadt. "De verschillende culturen, religies en talen zorgen er juist voor dat Europa de beste literatuur en cultuur oplevert."

"Als we niets doen, gaat iedereen Engels spreken", vult Cohn-Bendit aan. "Dan worden we net als Nederland, waar alle films in het Engels vertoond worden, met ondertiteling."

Heeft Verhofstadt enig idee wat de VVD, die is aangesloten bij de liberale fractie, van zijn pro-Europese boodschap vindt? "Kort na de Nederlandse verkiezingen ben ik in Den Haag geweest", zegt hij. "Toen heb ik de kopij van dit boek aan Mark Rutte gegeven. Ik hoop dat vele ideeën eruit hun weg kunnen vinden in het nieuwe regeerakkoord."

Verhofstadt
Guy Verhofstadt (1953) is fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement, waarbij zowel de VVD als D66 zijn aangesloten. Van 1999 tot 2008 was hij premier van België. Bij zijn begin als politicus viel hij op door zijn uitgesproken neo-liberale beleid. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'baby-Thatcher'.

Verhofstadt studeerde in Gent, waar hij nog altijd woonachtig is. Hij schreef vier 'burgermanifesten', waarin hij onder andere pleitte voor een grotere betrokkenheid van de kiezer bij het bestuur. In 2004 deed hij een poging om voorzitter van de Europese Commissie te worden. De Britse premier Tony Blair stak daar een stokje voor, omdat hij Verhofstadt te pro-Europees vond.

Cohn-Bendit
Daniel Cohn-Bendit (1945) is co-voorzitter van de groenen in het Europees Parlement. In mei 1968 was hij studentenleider tijdens de Parijse studentenrevolte. Later stapte Cohn-Bendit, die zowel de Franse als de Duitse nationaliteit bezit, over naar de politiek.

Cohn-Bendit woonde in zijn jeugd eerst in Frankrijk en later in Duitsland. Als student ging hij naar Parijs, waar hij zich ontwikkelde tot aanvoerder van de studentenbeweging.

In 1994 werd Cohn-Bendit voor de Duitse groenen verkozen in het Europees Parlement, vijf jaar later voor de Franse groenen. Onlangs distantieerde hij zich van die partij, omdat die zich verzet tegen de strenge Europese begrotingspolitiek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden