Europese raketten, geleid door VS

Na bijna drie jaar stug debatteren en onderhandelen heeft VVD-minister Kamp zijn plan door de Kamer om kruisvluchtwapens te plaatsen op marineschepen. Nog vier Europese landen gaan straks vliegtuigen en schepen uitrusten met dit soort -niet nucleaire- geleide raketten.

Kamp wist gisteren eindelijk de sputterende CDA-fractie aan zijn kant te krijgen. De christendemocraten waagden zich niet aan een al te inhoudelijk debat over de aanschaf van dertig Amerikaanse maritieme Tomahawks met een bereik van 1500 kilometer voor doelen op het land. Het zou niet onze eerste keuze zijn, maar we zijn niet principieel tegen, klonk het zuinigjes. Binnen het CDA was de afgelopen tijd stilletjes wel gemopperd over het ambitieuze plan van Kamp om de marine gereed te maken voor zulke zware aanvallen, samen met de Amerikanen, op het hoogste geweldsniveau. Maar twijfels van CDA-minister Bot (buitenlandse zaken) kregen geen gehoor in het kabinet.

Tegen volhoudende tegenstanders van de linkse oppositie moest Kamp wel in de benen. Gaat Nederland straks al te makkelijk als junior-partner met de Amerikanen meedoen aan allerlei interventies naar het model van de Irak-oorlog? “Daar ben ik helemaal niet bang voor“, zei de minister. “Als Nederland bij zo'n aanval betrokken raakt dan is er door de internationale gemeenschap vastgesteld dat ergens iets erg aan de hand is en dat ingegrepen moet worden“. Dat de marine zoiets vaak onder de paraplu van de VS zal doen, juicht hij alleen maar toe.

Nederland voldoet met deze rakettenkoop aan de wens van de Navo. Die becijferde dat er behoefte is aan totaal 200 kruisvluchtwapens bij Europese bondgenoten. Een lange arm om in een eerste klap communicatiecentra en hoofdkwartieren van een vijand uit te schakelen. Tot voor kort beloofde alleen de regering-Blair 85 raketten te zullen aanschaffen, deels onder vliegtuigen, deels op Britse schepen. De vliegtuigvariant komt straks ook aan Nederlandse straaljagers te hangen. De Duitse Luftwaffe is een eigen variant aan het ontwikkelen: de Taurus, met een bereik van zo''n 300 kilometer. Spanje heeft belangstelling deze Taurus aan te kopen. Ook de Fransen maken hun eigen raket.

De kritiek op de Nederlandse koop heeft ook te maken met de sterke afhankelijkheid van een Amerikaans Global Position System, waarmee kruisvluchtwapens precies naar hun doel kunnen worden gestuurd. De raket kan ook wel zonder vliegen. Dus de Nederlandse marine kan wel degelijk zelf navigatie-opdrachten invoeren, maar dan is hij minder nauwkeurig.

Opmerkelijk is dat zelfs de Duitsers en de Spanjaarden met hun Taurus sterk afhankelijk zijn van de VS-satellieten. Want een vergelijkbaar Europees satellietsysteem, Galileo, mag volgens afspraken in de EU niet voor militaire doeleinden worden gebruikt. Tijdens een proefvlucht miste de Taurus eens hopeloos doel toen hij met eigen electronische kaartjes werd weggestuurd. Met het Amerikaanse GPS-systeem gaat het naar verluid beter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden