Europese prijs voor restauratie van Hilversumse raadhuis

BRUSSEL (ANP) - Voor de 'uitmuntende' restauratie van het raadhuis in Hilversum is gisteravond in Brussel een hoge Europese onderscheiding toegekend. De prijs is afkomstig van Europa Nostra, een Europese organisatie waarbij meer dan tweehonderd organisaties zijn aangesloten die zich inzetten voor het behoud van het cultureel erfgoed.

Het Hilversumse raadhuis, ontworpen door architect Willem Marinus Dudok, werd tussen 1928 en 1931 gebouwd. Het gebouw valt op door zijn kubistische stijl. Het bestaat uit rechthoekige blokken die van maat verschillen en een toren.

Na zestig jaar begon het gebouw ernstige gebreken te vertonen. De originele gele bakstenen waren niet hard genoeg gebakken en hadden zware vorstschade opgelopen. Er moesten 700 000 nieuwe stenen worden gemaakt om tachtig procent van de buitenmuren en het bovenste deel van de toren te vervangen. Verder werden de betonnen dakranden en dorpels hersteld, de door roest aangetaste stalen ramen vervangen en kreeg het gebouw duizenden nieuwe tegels.

Ook het interieur werd onder handen genomen: de technische voorzieningen en het sanitair werden gemoderniseerd, de stoffering en het meubilair werden in de oorspronkelijke staat teruggebracht en ook de verwaarloosde tuinen werden opgeknapt.

Het hele karwei duurde zeven jaar en kostte 35 miljoen gulden. De gemeente Hilversum betaalde daarvan bijna 23 miljoen. De provincie Noord-Holland en de regering betaalden de rest. Het was de eerste complete restauratie van een 'jong' monument in Nederland. Sindsdien zijn er veel gebouwen van Dudok in de omroepstad opgeknapt.

Behalve het Hilversumse raadhuis kregen ook vijf andere restauratieprojecten een medaille: kasteel Bornem in de gelijknamige Belgische plaats, de Oude Beurs in het Franse Lille, het voormalige Arany János Theater in Boedapest, het Zamoyski Museum in Kozlówka (Polen) en het Chastleton House in Chastleton near Moreton-in-Marsh (Engeland).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden