Europese open dagen in Nederland

De Europese Unie gooit de deuren open in Nederland. De organisatie houdt 11 en 12 mei de Europese Kijkdagen. Door heel Nederland zijn ruim 100 projecten te bekijken die zijn bedoeld om de economie te versterken en deels worden bekostigd met Europees geld.

redactie

Het gaat om projecten waar wordt gewerkt aan duurzaamheid, innovatie en samenwerking met buurlanden. Zo wordt bijvoorbeeld voor de kust bij Kijkduin geëxperimenteerd met een alternatieve vorm van kustvorming. In de Maasstad is Rotterdam Internet Valley geopend en toont het Oogziekenhuis in die stad een simulator in de Hofbogen die speciaal voor het ziekenhuis is ontwikkeld.

In Zeeland kunnen bezoekers zien hoe elektriciteit wordt gewonnen uit getijden-energie en golven en wie wil weten hoe papier uit gras wordt gemaakt moet naar Oentsjerk in Friesland. Dit zijn allemaal projecten die onder meer worden gefinancierd met geld uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dat is een van de zogeheten Europese Structuurfondsen.

De kijkdagen zijn bedoeld om te laten zien wat er met het Europese belastinggeld gebeurt. 'Ook willen we duidelijk maken dat Europa niet ver weg is, maar juist om de hoek', aldus een woordvoerster. Zij stelt dat het evenement in tweede instantie is bedoeld om meer begrip te krijgen voor wat de Europese Unie allemaal voor haar burgers doet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden