Europese netneutraliteitswet soepeler dan Nederlandse

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Gelijke regels, gelijke snelheid, geen oneerlijke concurrentie en providers bepalen niet wie er voorrang krijgt op internet. Dat klinkt logisch en is in Nederland al sinds 2012 in de wet geregeld, maar in Europees verband zijn er nog wat losse eindjes. In april sprak het Europees Parlement zich al uit voor netneutraliteit, maar dinsdag wordt er gestemd over de details. De amendementen laten ruimte voor creatieve interpretatie en er bestaat een kans dat de Nederlandse netneutraliteit straks sneuvelt onder de nieuwe Europese regelgeving.

Nienke Schipper

Het voorstel dat er ligt is minder streng dan de Nederlandse wet en als het er doorkomt gaan de Europese regels ook hier gelden. Volgens de Electronic Frontier Foundation, waarin ook internetwaakhond Bits of Freedom is vertegenwoordigd, zijn er vier punten die strak geregeld dienen te worden, wil de netneutraliteit in Europa niet in gevaar komen.

Gelijke monniken...
Ten eerste mag er geen onderscheid gemaakt worden tussen datastromen. Met de Europese netneutraliteitswet mogen providers specifieke soorten dataverkeer vertragen ten behoeve van anderen. Providers zouden bijvoorbeeld versleutelde verbindingen kunnen afknijpen, terwijl die nu juist belangrijk zijn om de privacy van burgers online te garanderen. Ook zou een provider kunnen besluiten om peer-to-peer verbindingen (waarbij gegevens worden uitgewisseld) kunnen worden vertraagd, ten behoeve van streamingdiensten waarbij internetters films kunnen kijken via een directe verbinden met de server van een aanbieder. In de Nederlandse wet is geregeld dat providers absoluut geen onderscheid mogen maken tussen verschillende soorten dataverkeer.

Buiten je bundel
In de Europese wet is geregeld dat providers aparte contracten mogen afsluiten met aanbieders van online diensten. Een provider zou bijvoorbeeld Netflix of Spotify kunnen aanbieden zonder dat dat van je databundel afgaat. Dit soort 'Zero-ratingdiensten' kan oneerlijke concurrentie in de hand werken omdat dergelijke contracten niet zijn weggelegd voor beginnende bedrijven. Als een grote dienst eenmaal stevig in het zadel zit bij één van de internetproviders is het voor kleinere bedrijven lastig om nog een voet tussen de deur te krijgen.

In de wet die voorligt worden 'Zero-ratingdiensten' niet verboden, maar krijgt de nationale toezichthouder wel de vrijheid om strikte regels te stellen. In Nederland geldt echter op dit moment een verbod op dit soort diensten. Het is de vraag of de individuele lidstaten dat verbod kunnen handhaven onder de Europese wet.

Voorrang verlenen
Slechts een zeer beperkt aantal internetverbindingen behoort altijd voorrang te krijgen op het internet. Denk aan hulpverleningsdiensten, medische diensten of overheidscommunicatie. In de Europese wet is dat niet heel strak geregeld, waardoor providers de regel creatief kunnen interpreteren en er andere diensten aan toe kunnen voegen.

En bijsturen
In extreme gevallen mogen providers ingrijpen als er te weinig ruimte beschikbaar is voor klanten. Ze kunnen dan bijvoorbeeld downloads vertragen ten behoeve van gewoon internetverkeer. Op die manier garanderen ze een soepele doorstroming. In Nederland mag dat alleen als er echt netwerkproblemen zijn, volgens de Europese regelgeving mogen providers dat al doen als ze problemen verwachten. Wat precies 'problemen' zijn is volgens de Electronic Frontier Foundation multi-interpretabel.

In april nam het Europees Parlement al een voorschot op deze wet door zich uit te spreken voor netneutraliteit. Dinsdagochtend beslist het parlement welke amendementen worden aangenomen. Volgens de Electronic Frontier Foundation is het van belang dat bovenstaande punten daar in ieder geval bijzitten.

Hoge kosten voor roaming afgeschaft
Tegelijk met de stemming over Europese netneutraliteit wordt ook gestemd over kosten voor roaming. In april was het Europees Parlement het er al over eens dat bellen, sms'en en internetten binnen de Europese Unie goedkoper moest. De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat consumenten tegen thuistarieven hun telefoon kunnen gebruiken in het buitenland. Nu is het zo dat iemand met een Nederlandse simkaart een stukje over de grens in België opeens hoge kosten voor 'roaming' moet betalen. Providers mogen van het Europees Parlement vanaf eind volgend jaar zulke tarieven niet meer rekenen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden