Europese maximum limiet voor fijnstof is ongezond
De maximum limiet voor fijnstof die elke lidstaat van de Europese Unie in 2015 moet hebben ingevoerd, is te hoog. De langetermijneffecten van de concentraties fijnstof ver onder deze limiet zijn niet goed voor de gezondheid. Dit bijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift The Lancet, waarin het aantal sterfgevallen werd vastgesteld in verband met concentraties fijnstof in 22 gebieden in 13 Europese landen.
In de gebieden werd een verband gevonden tussen het aantal sterfgevallen en de concentratie fijnstof. Hoe meer fijnstof, des te meer natuurlijke sterftegevallen zich voordoen. De Europese limiet voor het gevaarlijke PM2.5-deeltje is 25 microgram per kubieke meter. Het onderzoek toont aan dat het deeltje al vanaf een concentratie van 15 microgram per kubieke meter levensgevaarlijk is.
In het onderzoek werden de gegevens ingezameld van meer dan 360 duizend mensen die in verschillende concentraties fijnstof leefden. Zo kon er worden vastgesteld dat wanneer de concentratie fijnstof stijgt met vijf microgram per kubieke meter de kans zeven procent groter is eerder te overlijden.
PM2.5
Als fijnstof met een diameter van 2.5 microgram of kleiner (PM2.5) wordt ingeademd, blijven de kleine deeltjes plakken diep in de blaasjes van de longen. Deze deeltjes komen er niet meer uit en veroorzaken longziektes, astma en hart- en vaatziekten. Vooral de deeltjes die uit uitlaatgassen komen, zoals roet, en kleine rubberdeeltjes van autobanden kunnen levensgevaarlijk zijn.
De richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt met tien microgram ver onder de Europese limiet. Volgens mede-onderzoeker Rob Beelen van de Universiteit van Utrecht is er een significante gezondheidswinst te behalen wanneer de concentraties fijnstof verder worden verlaagd.
Tien microgram
Volgens Maarten van Biezen van Natuur & Milieu zou Nederland binnen een aantal jaar naar een limiet van tien microgram PM2.5 per kubieke meter kunnen. 'De limiet van de EU van 25 microgram per kubieke meter is een achterhaalde norm, maar dat wisten we al bij de invoering ervan', zegt van Biezen. 'Aanpassen naar een norm van tien microgram binnen een aantal jaar is een haalbare stap voor Nederland, maar dan moet er worden geïnvesteerd in schonere auto's.
Europese afspraken
In Nederland worden veelal concentraties gemeten tussen de 13 en 25 microgram fijnstof per kubieke meter. 'Nederland zit onder de Europese norm, maar uit het onderzoek blijkt dat de lucht in Nederland nog steeds ongezond is', zegt Beelen. 'Het probleem is dat als de Nederlandse industrie en auto's schoon zijn dat we er dan nog niet zijn. Er moeten Europese afspraken komen zodat er geen hoge concentratie fijnstof vanuit het buitenland het land in komt', aldus Rob Beelen.
De limiet van de EU van 25 microgram per kubieke meter is een achterhaalde normMaarten van Biezen
Er moeten Europese afspraken komen zodat er geen hoge concentratie fijnstof vanuit het buitenland het land in komtMede-onderzoeker Rob Beelen